Goed nieuws voor de internetactivisten in de Verenigde Staten. De Federal Communications Commission (FCC), de Amerikaanse telecomautoriteit, heeft gisterenavond tijdens een stemmingsronde ingestemd met de regels voor netneutraliteit in de VS.
De spannende stemmingsronde besliste uiteindelijk in het voordeel van netneutraliteit: 3 stemmen voor en 2 stemmen tegen. Hiermee komt een einde aan de langlopende discussie omtrent open internet voor iedereen in de VS.
Lobby
In de aanloop naar de stemmingsronde werd er flink gelobbyd door zowel voor- als tegenstanders van netneutraliteit. Diverse grote tech-bedrijven als Facebook, Google, Tumblr, Amazon en Netflix pleitten voor de invoering van netneutraliteit. Daarnaast lieten ook nog eens vier miljoen inwoners van de VS per e-mail weten dat zij voor de invoering van de regels waren.
Eerder meldden we al dat ook President Barack Obama voorstander is van de regels. Zo riep hij de FCC op om te kiezen voor het wettelijk vastleggen van de regels rond internetverkeer. Dit zorgde voor grote onvrede bij de telecomproviders, die fel tegen de invoering van de regels zijn.
De voorzitter van de FCC, Tom Wheeler, veranderde vorig jaar van mening. Was hij in het verleden nog actief lobbyist in de telecombranche, vorig jaar liet hij weten zich ook achter de regels van de FCC te scharen. Hiermee leek opnieuw een belangrijk voetstuk van de telecomproviders weg te vallen.
Netneutraliteit
Door de invoering van de regels voor netneutraliteit mogen de telecom- en internetproviders niet langer de internetverbinding van bepaalde diensten vertragen. Netneutraliteit houdt in dat alle diensten dezelfde toegang tot het internet krijgen en dat bedrijven niet langer deals kunnen sluiten voor een snellere verbinding.
De internettoegang valt vanaf nu onder de wet van telecommunicatie, waardoor de telecombedrijven al het dataverkeer gelijk moeten behandelen. De providers mogen ook geen voorrang meer geven aan hun eigen diensten.
Zo werd vorig jaar de verbinding van Netflix ernstig vertraagd, maar na een deal tussen Netflix en provider Comcast vloog de snelheid weer omhoog. Dit soort zaken mogen niet meer voorkomen met de invoering van de nieuwe regels.
Wheeler laat op Twitter weten verguld te zijn met het nieuws:
We set sustainable rules that will protect free expression, innovation on the #OpenInternet & promote investment in U.S. broadband networks.
— Tom Wheeler (@TomWheelerFCC) 26 februari 2015