Feestdag voor Google: het bedrijf bestaat vandaag 20 jaar

Google 20 jaar

Google bestaat vandaag precies 20 jaar. En alles begon met de wereldwijd bekende zoekmachine, die door Larry Page en Sergey Brin in een garage in elkaar gezet werd.

20 jaar geleden zaten Page en Brin in een garage, met een startkapitaal van een miljoen. Samen werkten ze aan een zoekmachine, met een duidelijk doel. Alle informatie ter wereld moest voor iedereen beschikbaar worden en doorzoekbaar worden gemaakt. En natuurlijk werd alles gratis aangeboden.

Het bedrijf begon echter al in januari 1996 als onderzoeksproject, toen de twee nog PhD-studenten waren aan de Stanford University. De bedrijfsnaam was echter nog niet geregistreerd en Google heette nog geen Google. In die tijd noemden ze hun project BackRub, omdat het systeem backlinks bekeek om te zien hoe belangrijk een website was.

De naam Google kwam later pas. Die naam komt van een typefout in het woord “googol”, een visualisatie van het nummer 1 gevolgd door 100 nullen. Daarmee moest aangegeven worden dat de zoekopdracht veel informatie moest aanbieden. Google.com bestond in het begin ook nog niet. Het domein was geregistreerd onder de website van de Stanford University: google.standford.edu en z.standford.edu.

Verjaardagsproblemen

En dit is waar het lastig wordt met de verjaardag van Google. Het bedrijf werd op 4 september 1998 opgericht, maar de domeinnaam voor de zoekmachine werd al op 15 september 1997 geregistreerd. Vorig jaar bestond de zoekmachine dus eigenlijk al 20 jaar.

In de afgelopen jaren heeft het bedrijf zelf ook diverse data aangehouden voor de verjaardag. In 2002 kwam er op 27 september een Google Doodle om de verjaardag te vieren, en op 8 september 2003 werd de vijfde verjaardag gevierd. In 2004 was het 7 september, in 2005 26 september. Sinds die tijd wordt het feestje pas op 27 september gevierd.

Maar één ding is in ieder geval wel duidelijk: in september is het bedrijf jarig. Dit jaar is het dus 20 geworden, en is het ongelofelijk succesvol. In het vorige kwartaal behaalde het bedrijf een omzet van maar liefst 23 miljard dollar. Dat is een groot verschil met dat kleine bedrijfje in een garage, 20 jaar geleden.