Festival Lowlands duikt de robotisering in op Lowlands Science

Tijdens Lowlands kun je niet alleen gaan genieten van de beste optredens, maar ook nog wat leren. Op de vierde editie van Lowlands Science worden namelijk diverse experimenten uitgevoerd. Zo kun je communiceren met een robot, maar ook ontdekken of neurale netwerken de formule van hiphop kunnen leren en of jij dezelfde voeding als je voorouders kiest.

In totaal zijn er tien experimenten in het lab te bekijken. Zo onderzoekt Tilburg University hoe mensen en robots elkaar kunnen begrijpen aan de hand van gebaren. Dit doen ze via een op hints gebaseerd spel met een NAO robot.

Ben je meer bezig met muziek? Dan kan het onderzoek van het Meertens Instituut interessant zijn. Dit instituut onderzoekt namelijk of neurale netwerken de “code” van hiphopteksten kunnen kraken. Lastig, want een handleiding voor het schrijven van hiphop is er natuurlijk niet. Maar wie weet komt er wel een nieuwe hit uit het systeem gerold.

Een groot nadeel van muziek op een festival is dat een boodschap overbrengen lastig is. Waarschijnlijk ga je schreeuwen of handgebaren gebruiken. De Radboud Universiteit vraagt zich nu af of dit wel de beste manier is om je boodschap over te brengen. Dat testen ze door communicatie in 3D te brengen.

Misdaad en de invloed van alcohol

Op Lowlands kun je eindeloos genieten, maar helaas zijn er overal ook mensen die vervelend zijn. Het kan gebeuren dat je een misdaad gepleegd ziet worden. De Maastricht Universiteit vroeg zich af wat je je na zo’n gebeurtenis herinnerd. Je bent dan ook ooggetuige van een misdaad in VR, waarna gekeken wordt hoe je daar op reageert.

Verder geniet je op Lowlands natuurlijk van een biertje, een wijntje of een ander drankje. Van alcohol ga je echter minder goed praten. Is dat echter ook het geval als je een vreemde taal spreekt? Volgens onderzoek kan het effect namelijk hier positief zijn. En dat is een verder onderzoek waard, deze keer op Lowlands Science.

Natuurlijk is het nog maar de vraag hoeveel alcohol je eigenlijk in je bloed hebt zitten. De beste manier om dat te testen is een bloedtest, wat niet heel prettig is. Imec wil daarom een niet-invasieve draagbare alcoholmeter maken. Op Lowlands testen zij twee methodes.

Lowlands

Nieuwsgierig geworden? Deze experimenten en nog een aantal andere kun je dit jaar tijdens Lowlands bekijken. Lowlands vindt tussen 17 en 19 augustus plaats in Biddinghuizen.