‘Fintech zorgt voor Uber-moment bij banken, helft banen loopt risico’

De opkomst van financiële technologie (fintech) zorgt er de komende 10 jaar voor dat de helft van alle banen bij banken gaat verdwijnen. Dat zegt Antony Jenkins, de voormalige CEO van de Britse bankenmultinational Barclays, in een rapport van de Amerikaanse bank Citigroup, die dat vorige maand publiceerde (pdf).

De afgelopen jaren is onze relatie met banken steeds meer veranderd. Waar je vroeger nog een cheque moest incasseren, kun je nu eenvoudig overal geld pinnen, is internetbankieren in opkomst gekomen en wordt ook mobiel betalen steeds gebruikelijker.

Dat zorgde allemaal voor veel gemak bij de consument, maar volgens Citigroup staan de Verenigde Staten en Europa nu op het punt waarop al deze technologische innovatie wel degelijk een grote invloed gaat hebben. We staan op dit moment slechts aan het begin van een disruptie.

Nieuwe bedrijven

Volgens Citigroup blijft het de vraag of de huidige banken snel genoeg deze nieuwe technologieën adopteren, voordat nieuwe partijen snel in groei toenemen. Jenkins spreekt in het rapport van een ‘Uber-moment’: de opkomst en druk van FinTech-bedrijven dwingt banken om hun business te automatiseren.

De nieuwe bedrijven gaan volgens hem een behoefte creëren die nog niet bestaat. In het ergste geval zorgt dat volgens hem ervoor dat de helft van alle banen verdwijnt. Maar zelfs in het minst erge scenario zal alsnog 20 procent van alle banen verdwijnen.

Dat aantal komt bovenop het aantal ontslagen dat sinds het uitbreken van de economische crisis plaatsvond. Volgens The Financial Times zijn alleen in 2015 in Europa en de VS al 100.000 mensen ontslagen. In Nederland is sinds 2008 het aantal bankmedewerkers met ongeveer 20 procent afgenomen.