Fitbit-tracker maakt keuze bij hartbehandeling makkelijker

Je bewegingstracker kan kennelijk je leven redden – althans, dat gebeurde bij een 42-jarige man uit het Amerikaanse New Jersey. Hij ging naar het ziekenhuis nadat hij een beroerte had gehad, waar de doktoren ontdekten dat hij een onregelmatige hartslag had.

Het medische team kwam toen voor een dilemma te staan. Moesten ze de man zijn hartslag ‘resetten’ met een cadioversie? Zo’n reset zou namelijk alleen verstandig zijn als de verhoogde hartslag door de beroerte werd veroorzaakt en dus niet chronisch plaatsvond. Bij een chronische aandoening kon een cardioversie namelijk een nieuwe beroerte veroorzaken.

Normaal gesproken moeten artsen op zo’n moment de patient observeren, maar in dit geval hadden ze volgens MedGadget een alternatieve keuze: ze konden zijn fitnesstracker bekijken. De patient droeg namelijk een Fitbit Charge HR, met daarin een hartslagsensor die eens in de zoveel tijd een meting maakt.

De doktoren keken naar de Fitbit-data, waaruit bleek dat de hartslag voor de beroerte niet zo hoog en onregelmatig was. Ze wisten daarom dat een cardioversie veilig kon worden uitgevoerd om de hartslag te stabiliseren.