Fitbit voor je Baby: De Sproutling

Wordt 2014 het jaar waarin ook onze kids massaal aan de health gadgets gaan? Als het aan Sproutling ligt wel: Het bedrijf bedacht een enkelbandje voor je baby, waarmee je je kind zijn hartslag, lichaamstemperatuur en beweging kunt bijhouden in een smartphone app. Maar de Sproutling monitort tegelijkertijd ook de temperatuur, luchtvochtigheid en lichtintensiteit in de kamer waar je kleintje ligt te slapen.

Volgens Sproutling CEO Chris Bruce is het bandje een geruststelling voor miljoenen mensen die voor het eerst ouder worden. Juist dan maak je je continu zorgen of alles wel goed gaat met je kleine spruit, en als er paniek is: Waardoor dat komt. De sensoren in de Sproutling zorgen voor een continue observatie van de baby en zijn omgeving, zodat jonge ouders goed in de gaten kunnen houden wanneer ze eventueel moeten ingrijpen.

sproutling3

Volgens Bruce speelt big data een grote rol in het verder ontwikkelen van het product. Zo wil het systeem op termijn in staat zijn om te voorspellen wanneer je baby wakker wordt of juist moet gaan slapen. Als een kind bijvoorbeeld ’s nachts veel wakker is geweest, kan het van voordeel zijn om hem de volgende nacht een kwartiertje eerder in bed te leggen.

Een van de grootste uitdagingen die Sproutling heeft is het verwoorden van al deze adviezen. Als je in Sleep Tracker app ziet dat je maar 70% kwalitatieve slaap hebt gehad die nacht, dan is dat geen reden tot zorg. Maar als je kind geen 100% scores heeft op alle fronten, zijn ongeruste ouders mogelijk in staat om direct hun huisarts te bellen. Dat moet natuurlijk voorkomen worden, als er geen reden is tot ongerustheid. “We proberen dus nonchalant en direct tegelijkertijd te zijn” aldus Bruce.

sproutling2

Ook het design van de Sproutling zelf was een strategisch proces: “We wilden niet dat het product er uit zou zien als een zoete babygadget, maar hij is wel gemaakt is voor het gebruik door baby’s”. De Sproutling werd geproduceerd door NewDealDesign, hetzelfde bedrijf dat werkte aan de Fitbit wearables. Het materiaal van het enkelbandje is zacht materiaal, dat eventueel vervangbaar is. Ook is er op gelet dat je het bandje niet te vast rond de enkel kunt dichtmaken.

Op dit moment is de ontwikkeling van Sproutling nog in volle gang, het is de bedoeling dat het product in de zomer van 2014 gelanceerd wordt. Het bedrijf koos bewust niet voor een Kickstarter campagne, omdat een vertraging in de levering “aanstaande ouders alleen maar onnodige stress zou bezorgen”. Op een tijdelijke landingpage kun je nu vast je mailadres achterlaten als je graag een seintje wilt krijgen als de Sproutling eenmaal beschikbaar komt.

 

sproutling1