De Flic-knop: voor alles een knop

De Zweedse makers van Flic hebben een duidelijk doel voor ogen: het vergemakkelijken van allerlei uiteenlopende digitale taken. De Flic is een kleine knop die een energiezuinige bluetooth gebruikt om te communiceren met de bijbehorende app. Daardoor kun je aan de Flic-knop digitale of fysieke acties toekennen, die je smartphone vervolgens uitvoert. Eén knop kan je voor drie verschillende acties gebruiken: door er één keer, twee keer op te drukken of hem vast te houden kun je de knop op meerdere manieren gebruiken.

In de grappige en informatieve productvideo worden allerlei suggesties gedaan over hoe je de Flic-knop kunt gebruiken: van neptelefoontjes tot een ontvoeralarm. Andere leuke toepassingen is om de Flic-knop als deurbel te gebruiken (je mobiel maakt geluid) of om bij oudere mensen het communiceren makkelijker te maken door de knop te koppelen aan de telefoonnummers van bepaalde mensen.

In grote lijnen lijkt het de Nuimo, die net als Flic op de IFA in Berlijn te zien is. In tegenstelling tot de Flic-knoppen is de Nuimo één grotere knop die je voor alle taken kunt gebruiken. Je kunt je afvragen wat handiger is: één geavanceerde afstandsbediening voor alle apparaten of Flic-knoppen die je op specifieke plekken plakt. Eén ding is zeker: in een slim huis is zeker één van de oplossingen hard nodig.

Flic heeft een app voor zowel Android als iOS en de knoppen werken enkel als je smartphone in de buurt is. Om volop gebruik te maken van de functionaliteit van Flic, heb je allerlei apparaten nodig die aangesloten zijn op het internet. Als je over een smartlock of Phillips Hue-lampen beschikt kan de Flic-knop een waardevolle toevoeging zijn.

Begin dit jaar haalde Flic bijna 900.000 dollar op, op Indiegogo. De knoppen liggen nog niet in de winkel, maar zijn al wel te pre-orderen op de site van Flic.