Betaalapp Florin gaat concurrentie aan met apps van banken

Florin

ING heeft Twyp. ABN Amro heeft Tikkie. En natuurlijk is er app-bank Bunq. Allemaal nieuwe initiatieven om te zorgen dat je snel geld over kunt maken naar vrienden via een chatachtige interface. Daar komt nu de app Florin bij. Gemaakt door een startup die er voor heeft gekozen om hun dienst zoveel mogelijk platformonafhankelijk te maken.

Hoe werkt Florin? Op het moment dat je iets hebt betaald, waarvoor één of meerdere vrienden geld moeten terugbetalen, dan stuur je hen een betaalverzoek via de app. Als zij ook Florin gebruiken, dan gaat dat direct via de app, maar anders krijg je een link die je via bijvoorbeeld WhatsApp of Facebook Messenger deelt. De ontvanger klikt op die link en kan vervolgens betalen, zonder dat het de Florin-app hoeft te installeren. Hij of zij maakt wel even een account aan en koppelt zijn/haar bankrekening aan de Florin-app via iDeal.

Je hoeft bij Florin geen geld te storten op een Florin-rekening. De app werkt via iDeal. Bij elke betaling wordt het geld dus van je eigen bankrekening afgeschreven en het maakt daarbij niet uit bij welke bank je zet. De app is handig als je hem vaker gebruikt en je vrienden hem ook hebben, maar als er iemand moet betalen die hem nog nooit heeft gebruikt is dat dus geen enkel probleem. Die betaalt dan gewoon via de site.

Verdienmodel

Het gebruik van Florin is gratis en de makers zeggen geen geld te willen gaan verdienen aan de data van gebruikers. Hoe ze dan wel geld willen verdienen? De app hoopt zo populair te worden, dat ook winkels en horeca interesse krijgen om zich aan te sluiten bij de app.

Daarvoor moet de app uiteraard genoeg gebruikers zien te werven. En dat wordt wel lastig, omdat het de concurrentie aangaat met banken die natuurlijk al over een grote klantenkring en allerlei marketingmiddelen beschikken. Florin probeert het verschil te maken op het gebied van functionaliteiten, maar Tikkie van ABN Amro biedt zo goed als dezelfde mogelijkheden als Florin.

Florin is gratis te downloaden voor Android en iOS.