ForcePhone-software kan iedere smartphone drukgevoelig maken

ForcePhone

Als het aan onderzoekers van de University of Michigan ligt, wordt iedere telefoon in de toekomst voorzien met 3D Touch of Force Touch. Zij hebben met hun ForcePhone-software namelijk een manier gevonden om ieder smartphone-aanraakscherm drukgevoelig te maken, waardoor bijvoorbeeld een ferme swipe in een teken-app een dikke lijn maakt.

Daarvoor gebruikt ForcePhone twee onderdelen die je op nagenoeg iedere smartphone kunt vinden: de microfoon en luidspreker. De speaker speelt continu een geluid af dat het menselijk oor niet kan horen. Als het scherm stevig wordt ingedrukt verandert de toon hiervan een klein beetje, wat de microfoon vervolgens hoort. Op deze manier weer ForcePhone wanneer er harder wordt getapt.

De technologie maakt hetzelfde als op bijvoorbeeld de iPhone met 3D Touch nodig, maar dan zonder dure onderdelen. De vraag is natuurlijk nog wel of ForcePhone net zo accuraat kan worden.

Omdat de app een onderzoeksproject is, kunnen we hem op dit moment niet zomaar downloaden. Het is nog de vraag wat er met ForcePhone gaat gebeuren. De bedenkers zouden wellicht voor Android-telefoons die zijn geroot een app kunnen uitbrengen, maar misschien wil een grote smartphonefabrikant de technologie wel in huis halen.