Ford komt in 2021 met zelfrijdende auto zonder stuur of pedalen

Als het gaat om volledig zelfrijdende auto’s, is 2021 een veelgehoord jaar. Ook Ford gaat toewerken naar die zelfopgelegde deadline, want de autofabrikant wil over vijf jaar een volledig autonome auto op de markt te brengen.

Mark Fields, de CEO van Ford, maakte de plannen voor de zelfrijdende auto bekend via een post op Medium. Daarin schrijft hij dat Ford deze voertuigen al over vijf jaar in massaproductie wil brengen. Die auto’s zullen geen stuur of pedalen bevatten.

In plaats van de huidige advanced driver assistance systems (ADAS) te verbeteren, zoals Ford in eerste instantie van plan was, kiest het bedrijf nu voor een andere aanpak. Fields schrijft dat Ford is afgestapt van het plan om stapje voor stapje te verbeteren, maar dat het bedrijf nu met een ’top down’-aanpak werkt om de autonome auto te ontwikkelen. Hoe dat er precies uitziet schrijft hij er niet bij, maar uit de post is op te maken dat de strategie nu meer lijkt op die van Google dan die van bijvoorbeeld Tesla.

De autofabrikant lijkt flink in te gaan zetten op LiDAR (light detection and ranging of laser imaging detection and ranging), waarmee de auto met behulp van een laser de afstand tot een object kan bepalen. Het bedrijf investeert onder andere in Velodyne, een bedrijf dat deze technologie verder ontwikkelt.

Investering

Om het doel van 2021 bereiken, gaat Ford flink investeren. Fields schrijft dat het bedrijf van plan is om zijn personeel voor het einde van dit jaar te verdubbelen. Daarnaast gaat het een een hele campus bouwen in Silicon Valley waar onderzoek en innovatie kan plaatsvinden.

Daarnaast heeft de autofabrikant de Israëlische startup SAIPS gekocht, die zich specialiseert in deep learning en kunstmatige intelligentie. Dat bedrijf ontwikkelt onder andere beeldherkenningstechnologie waarmee objecten geïdentificeerd en gevolgd kunnen worden.