Ford verhoogt investering in elektrische auto’s naar 11 miljard dollar

Ford wil zijn investeringen in elektrische auto’s flink verhogen. Dat heeft topman Bill Ford gezegd op de autobeurs in Detroit, schrijft Reuters. De autofabrikant maakt 11 miljard dollar vrij om tot 2022 veertig volledig en deels elektrische auto’s aan te bieden.

Dat is flink meer dan de eerdere doelstelling die de autofabrikant zichzelf in 2015 oplegde. Toen zei het bedrijf tot 2020 in totaal 4,5 miljard dollar te willen investeren. Ford compenseert de extra investering in elektrische voertuigen door te snijden investeringsgeld dat beschikbaar is voor de ontwikkeling van sedans en verbrandingsmotoren.

Van de veertig elektrische auto’s die Ford in 2022 wil aanbieden, zullen er zestien volledig elektrisch zijn, zegt Ford. De tactiek van het bedrijf is om van zijn populairste modellen ook een elektrische variant beschikbaar te maken.

Concurrentie

Ook veel andere autofabrikanten hebben aangekondigd in te zetten op elektrische auto. Volkswagen kondigde een aantal maanden geleden aan 84 miljard dollar (70 miljard euro) te investeren in elektrische auto’s, waarvan 60 miljard dollar in batterijproductie.

De Zweedse autofabrikant Volvo wil vanaf volgend jaar zelfs al zijn nieuwe modellen voorzien van een elektromotor. Dat betekent dat alle nieuwe auto’s van dit merk vanaf volgend jaar deels elektrisch zijn. Ook Volkswagen zit in op elektrische auto’s om zijn imago na het schandaal met zijn sjoemelsoftware herstellen.