Ford ontwikkelt trucker pet met technologie die levens kan redden

SafeCap

Autofabrikant Ford wil de levens van vrachtwagenchauffeurs redden met een slimme pet. Het bedrijf bedacht de SafeCap, een technologisch functionerende pet die de bewegingen van een hoofd kan meten. Met de trucker pet hoopt Ford te voorkomen dat vrachtwagenchauffeurs in slaap vallen achter het stuur.

Hoofdbewegingen

Het leven van een vrachtwagenchauffeur is heel vermoeiend en vereist een constante focus op de weg. Wegens de lange werkdagen en het eentonige werk wil het weleens voorkomen dat een chauffeur weg dommelt achter het stuur. Dit is ook een grote zorg bij Ford, die dit jaar haar 60-jarige jubileum van vrachtwagen productie in Brazilië viert.

Ford werkte samen met creatief bureau GTB uit Sao Paulo om de SafeCap te ontwikkelen. Zij verrichtten onderzoek naar hoofdbewegingen en brachten deze vervolgens in kaart. Hierbij werd een onderscheid gemaakt tussen hoofdbewegingen tijdens het rijden en bewegingen die zich voordoen als iemand in slaap dommelt.

De pet heeft een acceleratiemeter en giroscoop die de hoofdbewegingen opmeten tijdens het rijden. Zodra de pet een beweging van slaperigheid detecteert, maakt het de drager wakker met geluid, licht en vibratie. Het ontwerp wordt toegelicht in onderstaande video:

Het is nog niet bekend of de pet daadwerkelijk in de verkoop gaat. Een vertegenwoordiger van Ford vertelt FastCompany echter dat dit wel het streven is na de testfase van SafeCap.