Ford test hun zelfrijdende auto in de sneeuw

Autofabrikant Ford start met het testen van hun zelfrijdende auto op besneeuwde openbare wegen. Dat maakte de Amerikaanse automaker bekend tijdens de Detroit Auto Show. En hiermee probeert het bedrijf één van de overgebleven obstakels te tackelen die de adoptie van zelfrijdende auto’s tegenhoudt.

Veel van de testen worden gedaan in dezelfde plek als waar het hoofdkantoor van Ford zich bevindt: Michigan (VS). Daar zijn sneeuw en slecht weer in de winterse maanden onvermijdbaar. De oorspronkelijke sensoren die in de beginfase zijn ontwikkeld (LIDAR) zijn onbruikbaar in de sneeuw. Het bekende draaiende radarsysteem waar veel onderzoeksauto’s gebruik van maken is namelijk niet te gebruiken in de sneeuw.

Toch blijft Ford gebruikmaken van het systeem, niet om de wegen te herkennen maar de omgeving. Dan kan het systeem overschakelen naar hoge resolutie kaarten waarover de auto al beschikt. Omdat niet iedere weg met hoge resolutie beelden is vastgelegd, werkt Ford samen met Mobileye: een bedrijf dat zich richt op het verzamelen van waardevolle gegevens rondom wegen.