Ford test zelfrijdende auto in simulatiestad

Ford gaat zelfrijdende auto’s testen in een simulatieomgeving, zodat de voertuigen in een veel kortere tijd veel meer bruikbare kilometers kunnen maken.

De Amerikaanse fabrikant gaat als eerste automaker zelfrijdende auto’s de weg op sturen in Mcity, een ‘stad’ waar situaties uit de echte wereld kunnen worden nagebootst. Mcity is onderdeel van het Mobility Transformation Center van de University of Michigan en is zo’n dertien hectare groot, dus er is genoeg ruimte om de zelfrijdende voertuigen van Ford serieus aan de tand te voelen.

Het is op dit moment nogal ingewikkeld om de autonome voertuigen te testen. Ze mogen bijvoorbeeld nog niet overal de openbare weg op. Daarnaast is de techniek nog niet ver genoeg ontwikkeld om de zelfrijdende auto’s op volle snelheid te testen. De testfaciliteiten in Michigan moeten ervoor zorgen dat Ford de gevaren en risico’s uit het echte leven wél uitvoering kan bestuderen en simuleren, zodat de auto’s daar op de echte weg beter mee om kunnen gaan.

Ford zegt dat het al meer dan tien jaar werkt aan autonome voertuigen, maar de ‘race’ is nu pas echt begonnen. Ook grote concurrenten als Toyota, Audi, Nissan en Tesla werken namelijk aan dergelijke auto’s, terwijl Google zich als nieuwkomer ook in de strijd mengt. Naar verwachting zijn de eerste zelfrijdende auto’s in 2020 klaar voor de markt.