Formule 1 komt met eigen esports-competite

Ook de koningsklasse in de autosport, de Formule 1, start een eigen esports-competitie. Het seizoen, bestaande uit 3 wedstrijdronden, zal begin september worden gestart, kort na de lancering van de officiële F1 2017-game.

De ‘Formula 1 Esports Series‘ is een samenwerking tussen de organisatie van de Formule 1, Codemasters (ontwikkelaar van de F1-gamereeks) en Gfinity, een bekende organisator van esports-events. Het kampioenschap zal jaarlijks plaatsvinden en moet volgens de organisatoren een investering worden in de kracht van esports en gaming in de breedste zin.

Dubbele finale

Het toernooi om de wereldtitel gaat in de F1 Esports Series over drie ronden. In de eerste ronde, die start op 4 september, kunnen 40 spelers zich kwalificeren voor de halve finale in Londen. Daar zullen begin oktober de snelste rijders strijden om een plekje in de finale.

Die finale, waarin de 20 snelste esporters het in 3 races tegen elkaar opnemen, vindt plaats op de Yas Marina in Abu Dhabi en zal plaatsvinden in hetzelfde weekend als de laatste raceronde van de niet-digitale versie van de autosport. Een dubbel finaleweekend in Abu Dhabi dus!

De winnaar van de F1 Esports Series zal volgend seizoen als coureur worden opgenomen in de 2018-versie van de racegame.

Verbinden

Het is geen geheim dat Liberty Global, aankomende september bijna een jaar eigenaar van de Formule 1, druk bezig is om de sport toegankelijker te maken voor een breder publiek. Zo zijn er sinds dit seizoen een aantal nieuwe ‘mediarituelen’ tijdens de raceweekenden en organiseerde het bedrijf semi-impromptu een event met diverse coureurs in het centrum van London.

Ook in de officiële aankondiging van de esports-competitie steekt de organisatie die doelstelling niet onder stoelen of banken: “[deze competitie] sluit aan bij onze continue ambitie om een sterkere verbinding te maken met een breder publiek, met name een jongere doelgroep”.