Formule 1-team Williams zorgt dankzij aerodynamica voor efficiëntere koelingen in supermarkten

Het Britse Formule 1-team Williams ontwikkelt enorm veel innovaties die ervoor zorgen dat zijn raceauto’s nog sneller en efficiënter zijn. Maar waarom zou je die technologieën alleen gebruiken voor het winnen van Formule 1-wedstrijden, als je ze ook kunt toepassen in andere sectoren? Daarom hebben ze Williams Advanced Engineering opgericht. En één van de innovaties van dat bedrijf gaan we terugzien in de koelingen en vriesvakken van supermarkten, schrijft The Financial Times.

Dat klinkt niet zo spannend als een raceauto, maar nuttig is het wel. Dankzij een speciale aerodynamische strip, die samen met Aerofoil Energy is ontwikkeld, ontsnapt er minder koude lucht uit de koelkast. In plaats daarvan wordt die lucht teruggevoerd de koelkast in.

Dat zorgt voor een energiebesparing van 10 tot 32 procent en zorgt ervoor dat er minder snel ijsafzetting bij vriezers ontstaat. Aangezien bij supermarkten ongeveer de helft van de energiekosten afkomstig is van koelkasten, kan dit zorgen voor een flinke kostenbesparing.

De Britse supermarktketen Sainsbury’s heeft de techniek al toegepast om hem te testen. Veel andere winkels (ook in onder meer de VS en China), denken erover na om de techniek toe te passen, nu hij volgend jaar op de markt komt.