Formule 1 terug naar Nederland: Liberty Media aan het scouten voor goede locatie

Sinds Liberty Media het Formule 1 circus heeft overgenomen van Bernie Ecclestone beginnen er na decennia van continuïteit eindelijk wat zaken te veranderen in de koningsklasse van de autosport. De afgelopen jaren kwamen er al veel nieuwe circuits bij op de kalender, waar oude tracks plaats moesten maken voor rijke sjeiks en glamorous A-locaties, maar daar zal de komende tijd ook weer veel gaan in veranderen. Een Grand Prix op Zandvoort zou er wat hem betreft “nooit meer komen” zei Ecclestone ooit in een interview. Maar een Grote Prijs van Nederland is desondanks dichterbij dan we allemaal dachten blijkt nu.

Grand Prix van Nederland

Motorsport.com weet vandaag te onthullen dat Sean Bratches, de nieuwe commerciële baas van de Formule 1 onlangs een bezoek heeft gebracht aan Nederland om te scouten naar een goede locatie voor de F1 Grand Prix van Nederland. Daarbij staan met name een stratencircuit in Amsterdam of Rotterdam hoog op de wensenlijst van de organisatie. Ook de circuits van Zandvoort en Assen lieten recent nog weten klaar te staan voor een nieuw Formule 1 avontuur, maar gezien de huidige staat van deze tracks en de mindere bereikbaarheid van beide locaties lijkt een race op een centrale en ‘sexy’ locatie voor de hand liggender.

Max Verstappen wereldkampioen

Dat de Formule 1 een terugkeer naar Nederland wil gaan maken komt niet als een complete verrassing. Sinds Max Verstappen furore maakt in de sport en getipt wordt als nieuwe wereldkampioen is de populariteit van de sport in ons land enorm toegenomen. Dat zien ook de eigenaars van de Formule 1, die zicht hebben op de kijkcijfers, ticketverkoop en natuurlijk onze stemresultaten als het gaat om het kiezen van de driver of the day. Een Grand Prix in Nederland verkoopt gegarandeerd uit, zo is de redenatie.

Stratencircuit Rotterdam

Qua racelocatie ligt Rotterdam op dit moment het meest voor de hand, omdat daar de afgelopen jaren al vaker grote race events op een stratencircuit werden georganiseerd (denk aan Bavaria City Racing). De binnenstad van Amsterdam is compleet ongeschikt voor Formule 1 auto’s, dat zal Sean Bratches zich na een bezoek aan onze hoofdstad ook wel realiseren. Toch zou het voor de sport natuurlijk uitermate aantrekkelijk zijn om een “Amsterdam Grand Prix” te organiseren, alleen al voor de naam.

Op welke termijn de Formule 1 terugkeert naar Nederland is nog even de vraag. De GP kalender voor 2018 ligt al vast, maar 2019 zou allicht een optie zijn. In dat jaar is het precies 34 jaar geleden dat er op het circuit van Zandvoort een officiële Nederlandse Formule 1 race werd gereden. Die race werd gewonnen door Niki Lauda, tegenwoordig voorzitter van het Mercedes Formule 1 team.

Foto’s: Red Bull Content Pool