Bijlessen in Fortnite? Amerikaanse ouders trekken de portemonnee

Foto via Lenscap Photography / Shutterstock.com

Wel of niet verslavend, een nieuwe topsport of gewoon leuk vermaak met vrienden? De meeste ouders zijn nog druk bezig hun mening te vormen over de gamesensatie Fortnite. Het houdt Amerikaanse ouders echter niet tegen om $20 of meer per uur te betalen aan Fortnite bijlessen voor hun kind.

Open de homepage van Twitch en je zult ontdekken dat één game prominent als populairste stream wordt uitgelicht. Bekijk de populairste gamingvideo’s op YouTube en er is geen ontkomen aan: Fortnite heeft spelers wereldwijd in zijn grip.

De third-person-shooter kwam in juli vorig jaar op de markt, maar het kreeg pas echt groot gevolg toen producent Epic in september 2017 de zogenaamde ‘Battle Royale’-modus toevoegde. In deze gratis te spelen variant nemen tot 100 spelers het tegen elkaar op in een gedeeld speelveld.

Het bleek een meesterzet van Epic. De opzet en vormgeving van het spel, gecombineerd met het feit dat de game gratis te spelen is, zorgde voor een immense aanwas van spelers. Vooral een grote groep gamers die zich voorheen bezighielden met Minecraft stapte over.

Afgelopen maart maakte YouTube bekend dat Fortnite de meest bekeken videogame in de geschiedenis van YouTube was. De oude recordhouder? Minecraft.

Verslaving

Zoals te verwachten bij zulke groei kwamen ook al snel de eerste negatieve berichten over het spelen van Fortnite naar buiten. Jonge kinderen zitten te veel achter het scherm geplakt, fanatieke (nachtelijke) spelers raken achter op school of komen plots niet meer opdagen voor hun werk.

Bij jongere spelers herkennen veel ouders gedragsveranderingen bij hun kinderen door het spelen van de game, zo valt te lezen in de talloze Facebook-groepen met ouders “tegen Fortnite”. De kinderen lijken niet te kunnen stoppen met het spel, worden ongekend fanatiek en worden onredelijk of zelfs ronduit kwaad op hun ouders als ze de game (tijdelijk) even achter slot en grendel gooien. Gedrag dat we eerder al zagen bij Minecraft en andere populaire games.

via Epic

En hoewel Fortnite volgens de Schotse wetenschappelijk onderzoeker Andrew Reid wel degelijk gemaakt is om spelers zo lang mogelijk in zijn grip te houden, is het spel volgens hem niet verslavend. “Wanneer we er voor kiezen om een term als verslaving te gebruiken, stigmatiseren we een heel medium, terwijl we zien dat er steeds meer videogames en onderzoeken de positieve kanten van spel en interactiviteit onderstrepen”, aldus Reid tegenover de BBC.

Reid zou ouders juist willen adviseren om hun kinderen te leren hoe je met mate het spel kunt spelen. Daarnaast zouden ouders zelf ook het spel een keer moeten spelen om de basis te herkennen en hun kinderen beter te kunnen begrijpen.

Professioneler

Terwijl de ouders hun meningen nog aan het vormen zijn, hebben de professionals Fortnite intussen ook al omarmd.

De eerste wedstrijden met fikse geldprijzen zijn aanstaande. Eerder deze zomer organiseerde producent Epic al de Summer Skirmish met een prijzenpot van $250.000 en hoewel dat toernooi tegenviel wordt er vooral naar de potentie van het spel gekeken door spelers en teams.

“Fortnite als esport staat nog in de kinderschoenen. Daar waar de game ongekend groot en populair is, is de start van Fornite als esport rommelig, ondoorzichtig en experimenteel. Fornite als esport is vooral een belofte die zich nog moet bewijzen, waar andere games al jaren stabiel zijn.” stelt Ward Geene, esports deskundige.

Dit najaar en begin volgend jaar moet de grote doorbraak komen voor Fortnite, als de diverse Fortnite World Cup-toernooien plaats gaan vinden. Totale prijzenpot? 100 miljoen dollar.

Dat de game steeds vaker wordt gezien als echte sport wordt nog eens benadrukt door de nieuwste ontwikkelingen op Amerikaanse universiteiten, waar studenten een studiebeurs kunnen verdienen met het spelen van Fornite.

De Ashland University in Ohio had dit voorjaar de primeur en geeft esporters net als basketballers en honkballers een studiebeurs van $4000 per jaar als ze zich aansluiten bij hun esports-team.

Bijlessen

Amerikaanse ouders trekken intussen de portemonnee om hun kinderen beter te laten zijn in het spel. Wekelijkse bijlessen door fanatieke, professionele spelers moeten daarbij helpen, zo ontdekte de Wall Street Journal.

“Er is een immense druk om het spel niet alleen maar te spelen, maar er ook nog eens goed in te zijn”, stelt Ally Hicks tegenover WSJ. Zij betaalde uiteindelijk zo’n $50 voor 4 uur bijles voor haar zoon.

Euan Robertson huurde ook Fortnite-trainer in voor zijn twee zoontjes. “Ik wil dat ze goed zijn in wat ze doen, ” aldus Robertson, “Daarnaast is het ook wel een veilig gevoel: ze kunnen immers geen botten breken tijdens het gamen”.

Foto via Lenscap Photography / Shutterstock.com
Screenshots van Fortnite via Epic