Foutje: 65.000 Russische Facebook-gebruikers gelabeld als ‘geïnteresseerd in landverraad’

Facebook

65.000 Russische gebruikers zijn door Facebook per ongeluk gelabeld als ‘geïnteresseerd in landverraad’. Dat meldt The Guardian op basis van de Deense staatsomroep Danmarks Radio, die de fout ontdekte. Nadat er door journalisten vragen over de labels gesteld werden, werden ze door het sociale medium verwijderd.

Vrijwel iedereen op Facebook heeft een label aan zijn profiel hangen. Op die manier worden je interesses in kaart gebracht en wordt bepaald welke advertenties er bij jou getoond kunnen worden. De labels worden toegewezen door een algoritme.

Landverraad

Het label ‘landverraad’ werd daarbij per ongeluk gebruikt. De bedoeling was om gebruikers met interesse in verraad uit de geschiedenisboeken te markeren, stelt een woordvoerder. Landverraad is echter illegaal, wat volgens de woordvoerder de reden is dat het label nu verwijderd is.

Rusland-expert Mette Skak van de universiteit in het Deense Aarhus stelt tegenover The Guardian dat Facebook waarschijnlijk onbedoeld de Russische autoriteiten heeft ingelicht met het label. Daardoor zou het voor overheidsinstanties veel eenvoudiger zijn om potentiële verraders te vinden.

In theorie konden de autoriteiten namelijk een advertentie plaatsen waarbij het landverraad-label gebruikt werd. Gebruikers die hierin geïnteresseerd waren konden vervolgens bijvoorbeeld naar een bepaalde website geleid worden. Of dat ook gebeurd is, is onduidelijk.