Foutje: gezichtsherkenning Amazon identificeert Congresleden VS als mogelijke criminelen

28 Amerikaanse Congresleden zijn door de gezichtsherkenningssoftware van Amazon gekoppeld aan politiefoto’s die na arrestaties gemaakt zijn. Dat meldt Reuters. Dit gebeurde tijdens een test van de burgerrechtenorganisatie American Civil Liberties Union (ACLU), tijdens een demonstratie.

De foto’s van de Congresleden werden bij de demonstratie ingeladen. De ACLU wilde zien of hun gezichten terug te vinden waren in een database met de politiefoto’s. Daarmee wilde de organisatie aantonen dat gezichtsherkenning soms ten onrechte personen identificeert.

80 procent

De software identificeerde de Congresleden met een zekerheid van 80 procent of meer als personen in de politiefoto’s. De ACLU gebruikte bij de test de standaardinstellingen van de software. Een woordvoerder van Amazon zegt echter dat dit percentage te laag is om personen te herkennen. De politie wordt geadviseerd om een percentage van minimaal 95 procent te hanteren.

De gezichtsherkenning van Amazon, genaamd Rekognition, wordt aan overheden verkocht om mensen te herkennen. De politie in Amerika is een van de instanties die er gebruik van maakt.