Frankrijk dwingt Google tot wereldwijd recht om vergeten te worden

Het recht om vergeten te worden is al een tijdje van kracht in Europa, maar Google doet in de ogen van de Franse rechter nog niet genoeg voor mensen die informatie uit de zoekmachine wil wissen.

Op dit moment is het in Europa mogelijk om links van Google te laten verwijderen. Als je dat als Nederlander doet, verdwijnt de link alleen van Google.nl. Zoek je bijvoorbeeld via Google.com, dan blijft de betreffende informatie gewoon vindbaar. De Franse rechtbank oordeelde in november al dat Google hiermee tekort schiet en eiste dat de zoekgigant de links na een aanvraag overal verwijdert. Google had hier echter maling aan en ging niet mee in het verhaal van de rechter.

Daar kan het nog vijftien dagen mee doorgaan, maar dan komt het Franse CNIL met sancties, zo meldt Reuters. Althans, dat behoort tot de mogelijkheden, want de instantie moet hiervoor eerst een rapporteur instellen die onderzoek doet naar de handelswijze van Google. Mocht dan blijken dat sancties noodzakelijk zijn, dan kan het zijn dat Google daadwerkelijk op het matje geroepen wordt. Daar kan echter wel wat langer overheen gaan dan vijftien dagen.