Frankrijk gaat drones uit de lucht halen tijdens EK voetbal

Als er één ding is dat tijdens het EK voetbal volgende maand in Frankrijk veel aandacht krijgt, dan is het wel veiligheid. Na de recente aanslagen in Parijs en Brussel, willen de Fransen niets aan het toeval overlaten. Eén van de maatregelen die daarom is genomen, is een verbod op drones op alle officiële locaties. Dat wil zeggen dat boven de tien stadions en 24 trainingsvelden no-flyzones gelden.

Daarnaast zal tijdens de wedstrijden zelf technologie worden ingezet om te voorkomen dat drones toch boven het stadion kunnen gaan vliegen. De organisatie van het EK kan daarmee de besturing van drones verstoren of zelf overnemen. Dat vertelt veiligheidschef Ziad Khoury tegen Mashable. Om wat voor technologie het precies gaat is onduidelijk.

Het is niet de bedoeling dat drones letterlijk worden neergehaald, omdat deze dan kunnen neerstorten op het publiek. De bedoeling is echt om actief te voorkomen dat drones over het publiek heen kunnen vliegen. Piloten die dit proberen zullen daarnaast worden opgepakt.

Het is niet zo dat de Fransen aanwijzingen hebben dat er mensen zijn die tijdens het EK kwaad willen door drones in te zetten. “Met drones kan het nieuwsgierigheid van mensen zijn. Of fans. Maar het kan ook iets kwaadaardigers zijn. We houden simpelweg rekening met alle mogelijk scenario’s, zodat we daar indien nodig op kunnen inspelen”, aldus Khoury.

Geen dronebeelden, wel 360 graden

Drones zouden in principe kunnen worden gebruikt om prachtige beelden te maken van de stadions tijdens de wedstrijden, maar de veiligheid is logischerwijs belangrijker. Om toch bijzondere beelden te schieten wordt er dit jaar onder meer gebruik gemaakt van 360-gradencamera’s.

In een aantal stadions komen Nokia Ozo’s te hangen, zo werd vrijdag bekend. De beelden daarvan wordt live gestreamd, maar zijn enkel te zien voor officials van de UEFA. Er komen achteraf wel korte video’s op YouTube te staan, die iedereen kan bekijken.