Frankrijk mag in tijden van nood websites en social media blokkeren

Vandaag heeft het Franse parlement na de aanslagen in Parijs maatregelen getroffen om terroristische aanslagen in de toekomst te voorkomen. Er is onder meer besloten dat de noodtoestand van het land met drie maanden verlengd wordt en dat de overheid bepaalde websites en social media-platformen in de toekomst mag gaan blokkeren.

Dat heeft de Franse Tweede Kamer vandaag besloten. Vrijdag worden de extra maatregelen besproken in de Senaat, de Franse Eerste Kamer, waar naar verwachting de maatregelen ook goedgekeurd zullen worden. De politie, het leger en de inlichtingendiensten van Frankrijk zullen door de verlengde noodtoestand beschikken over extra bevoegdheden. Daarnaast worden de grenzen ook strenger bewaakt: een maatregel die meerdere Europese landen invoeren.

Wat Frankrijk precies wilt bereiken door de blokkades is niet bekend: vooral nadat bekend geworden is dat de terroristen waarschijnlijk de meeste communicatie via niet-versleutelde SMS-berichten hebben laten lopen. Franse media melden namelijk dat er een telefoon gevonden is met het SMS-bericht: “Let’s go.” Dat de aanslagplegers via het PlayStation-Netwerk zouden hebben gecommuniceerd, blijkt een verkeerde conclusie te zijn geweest van verschillende media.