Frankrijk wil belasting in gaan voeren voor tech-giganten

Google Chrome smartphone

De Franse minister van Economie, Bruno Le Maire, heeft aangekondigd dat er op 1 januari een belasting komt in Frankrijk voor de tech-giganten. De belasting geldt voor Google, Apple, Facebook en Amazon, meldt DW.

De Europese Unie kijkt al langere tijd naar zo’n belasting vanuit de gehele Unie. Le Maire zei begin deze maand nog dat hij de EU tot maart gaf om een dergelijke belasting in te gaan voeren. Mocht dat niet lukken, dan zou Frankrijk de belasting zelf invoeren. Maar nu gebeurt dat dus al op 1 januari.

Le Maire stelt dat er problemen zijn in het rondkrijgen van de Europese belasting. Daarom komt Frankrijk eerder met dergelijke regels voor grote internet- en tech-bedrijven. Le Maire hoopt dat er met de belasting 500 miljoen euro wordt opgehaald in 2019.

Voorstel

Frankrijk kwam eerder met een voorstel voor de belasting in de Unie. Duitsland steunde dat voorstel, maar Ierland diende een veto in. Ierland stelt dat het de handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en de EU zou verscherpen. Ook stelt het land dat de Unie moet wachten tot de Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) in 2019 met een voorstel komt.

Vervolgens kwamen Frankrijk en Duitsland met een ander plan tijdens een vergadering van Europese ministers van Financiën. De landen stelden voor om vanaf 2021 een belasting van 3 procent te plaatsen op de digitale advertenties van Google en Facebook. Die zijn samen goed voor 75 procent van alle digitale advertenties.

De ministers vroegen de Europese Commissie om aan het voorstel te werken en hun resultaten in januari of februari te presenteren.