Franse rechter: Uber is geen transportdienst, maar een intermediair

Volgens een Franse rechter is taxidienst Uber geen transportdienst, maar een intermediair. Dat meldt NU.nl. De zaak werd aangespannen door een taxichauffeur, die argumenteerde dat hij geen zelfstandige was, maar in dienst van het Amerikaanse bedrijf.

Vanwege de beslissing van de rechter kan Uber juist niet gezien worden als de werkgever van de chauffeur. In de beslissing werd meegewogen dat de chauffeur, Florian Menard, vrij was om te bepalen wanneer hij reed. Bovendien kon hij ritten weigeren.

In Frankrijk ligt de taxidienst al langer onder vuur, vanwege de werkomstandigheden en de lage loon. En ook in andere landen hebben chauffeurs zaken aangespannen. Zo bepaalde een rechter in Londen in november dat het bedrijf chauffeurs als werknemers moet behandelen, met het daarbij horende minimumloon en vakantiegeld.

Europees Hof van Justitie

Het Europees Hof van Justitie bepaalde in december juist dat Uber niet als tech-bedrijf, maar als traditioneel taxibedrijf moet worden behandeld. Sindsdien is het bedrijf verplicht om taxivergunningen af te nemen in Europa.