De Franse regering wil toch niet dat er achterdeurtjes worden ingebouwd in encryptie. Axelle Lemaire, de staatssecretaris van digitale economie, heeft het amendement over het inbouwen van backdoors in encryptie teruggeroepen. Volgens Lemaire is het verzwakken van encryptie niet het doel van de wet.
Encryptie is het coderen van gegevens op basis van een bepaald algoritme. Hierdoor is de informatie voor derden niet te lezen. Hierbij wordt vaak gedaan met een ‘sleutel’ die bestaat uit enkele tientallen tekens. Door middel van de codering kan daarna alleen de persoon met de juiste sleutel de versleutelde gegevens weer ontcijferen. Via een backdoor zou diegene die daar toegang tot heeft de encryptie kunnen opheffen zonder de sleutel (of de sleutel kunnen achterhalen).
Het amendement werd ingediend door Nathalie Kosciusko-Morizet, een lid van de rechtse partij Les Républicains, laat Tweakers weten. Met het amendement wou de partij het inbouwen van backdoors in encryptie verplicht stellen door middel van de wet. Hierdoor wordt de beveiliging verzwakt en dit is volgens Lemaire schadelijk voor de gehele samenleving.
In plaats daarvan wordt sterke encryptie juist bevorderd door de Franse privacytoezichthouder CNIL, liet Lemaire weten. Ze verwees daarbij naar het standpunt van de Nederlandse regering over dat wetgeving die encryptie beperkt op dit moment niet wenselijk is. Het opzettelijk verzwakken van de beveiliging biedt niet alleen overheden mogelijkheden tot afluisteren, maar ook kwaadwillenden (criminelen, terroristen en andere overheden) zouden er gebruik van kunnen maken.