Fraudehelpdesk: verhuurfraude toegenomen door woningnood

Verhuurfraude, woningnood

Het krijgen van een eigen – bij voorkeur betaalbaar – huis is tegenwoordig vrijwel onmogelijk. Niet alleen een huis kopen is lastig, ook in de verhuur is de woningnood groot. En dat leidt tot criminaliteit, merkt de Fraudehelpdesk. Fraudeurs lijken namelijk misbruik te maken van de situatie.

Wie tegenwoordig een huis wil vinden, moet er als de kippen bij zijn als er iets online verschijnt. Voor het goed lezen van een beschrijving heb je nauwelijks tijd. Je moet eigenlijk direct reageren, wil je kans maken. Dat een gemeubileerd appartement in hartje Amsterdam voor 800 euro per maand (inclusief gas, water, licht en internet) eigenlijk te mooi klinkt om waar te zijn, valt je daardoor misschien niet eens meer op.

En dat is precies wat fraudeurs zich ook gerealiseerd hebben. Zij zetten spectaculaire ‘aanbiedingen’ online en vragen je om direct geld over te maken. Het pand in kwestie blijkt achteraf niet te bestaan of niet van hen te zijn.

Stijging zichtbaar

Dat gebeurt allemaal best vaak: de Fraudehelpdesk ontvangt ieder jaar zo’n 200 meldingen van (poging tot) oplichting rond woonruimten, maar de werkelijke aantallen liggen waarschijnlijk nog hoger. Zeker internationale studenten, expats en vakantiegangers die weinig of geen Nederlands spreken weten de Fraudehelpdesk waarschijnlijk niet te vinden en maken dus geen melding van de (poging tot) oplichting.

Toch valt op dat oplichting via bekende verhuurplatforms eerder dit jaar eigenlijk bijna niet meer voorkwam, zegt de Fraudehelpdesk. Platformen hadden namelijk strenge maatregelen genomen om fraude te voorkomen, bijvoorbeeld intensievere screening van profielen en strakkere procedures voor het offline laten halen van phishingsites. De fraudeurs bewogen zich daarop met name naar sociale media, waar ze neppe advertenties voor woonruimte deelden.

Maar de laatste tijd is er op of via sommige bekende verhuurplatforms weer een lichte stijging in het aantal fraudepogingen zichtbaar, aldus de Fraudehelpdesk. De huurwoningmarkt is nu namelijk zo krap, dat fraudeurs opnieuw kans zien om misbruik te maken van wanhopige woningzoekers.

Word geen slachtoffer van verhuurfraude

De Fraudehelpdesk en het OM willen (toekomstige) huurders waarschuwen aan de hand van een nieuwe campagne: “Een dak boven je hoofd of van je centen beroofd?”. Daarbij delen de organisaties ook een aantal algemene adviezen waarmee je kunt voorkomen dat je het slachtoffer wordt van verhuurfraude:

  • Eerst bezichtigen, dan betalen. Misschien een open deur, maar betaal nooit vooruit aan een particulier. Als je het pand niet kunt bekijken zonder eerst geld over te maken, kun je ervan uitgaan dat het aanbod nep is;
  • Controleer eventueel vooraf de foto’s bij de advertentie via internet. Vaak worden foto’s gekopieerd uit bestaande advertenties voor een heel andere huur- of koopwoning (met natuurlijk heel andere prijzen);
  • Controleer ook meteen het adres via de streetview-functie van Google Maps. Zet het gele poppetje voor het beoogde pand op de kaart. Je kunt vervolgens zien of het pand überhaupt wel bestaat. Soms ziet de locatie er in werkelijkheid heel anders uit dan de advertentie belooft;
  • Wees ook extra alert bij advertenties op sociale media. De herkomst is vaak moeilijk te achterhalen.
Beeld: Shutterstock.com