Fraunhofer laat je vrij rondlopen met een virtual reality headset

Veertienhonderd vierkante meter vrij rondlopen met een virtual reality headset op je hoofd? In een onderzoeksgebouw in Nürnberg deden ze het.

Het project staat op naam van het Duitse bedrijf Fraunhofer en heet Holodeck 4.0. Hiermee introduceert het bedrijf voor het eerst een virtual reality headset.

Terwijl je met de headset op rondloopt worden alle bewegingen uit de echte wereld in de virtuele wereld geïmplementeerd. Met een vrijheid van 1400 vierkante meter kun je een behoorlijk stuk lopen en de headset laat zeer nauwkeurig zien waar je bent. Zo kun je niet per ongeluk tegen obstakels aan lopen.

fraunhofer holodeck

Fraunhofer maakt voor het meten van de locatie gebruik van een eigen meettechnologie. Zo wordt de locatie gemeten via radiofrequenties en niet via camera’s. Door middel van 14 antennes in de behuizing van de headset wordt de positie gedetecteerd. De headset is in staat om de positie op vijf centimeter na nauwkeurig te kunnen bepalen en kan 144 kanalen ontvangen.

Fraunhofer geeft aan zich in de toekomst ook op ‘augmented reality‘ te willen richten. De headset laat vooralsnog alleen een virtuele wereld zien, maar bij augmented reality worden virtuele elementen geprojecteerd in de echte wereld.

Als Fraunhofer zich daadwerkelijk met augmented reality gaat bemoeien zal het moeten concurreren met Microsoft. Microsoft kondigde vorige week de Hololens aan, een headset die je omgeving in een interface kan veranderen.