FTC begint onderzoek naar privacyschending Facebook

Facebook

De Federal Trade Commission (FTC) in Amerika is een onderzoek begonnen naar Facebook. De waakhond wil weten of het sociale medium de privacyregels heeft geschonden. Dat meldt NU.nl.

Vorige week werd bekend dat Cambridge Analytica de persoonlijke informatie van 50 miljoen Facebook-gebruikes had misbruikt voor het opstellen van kiezersprofielen. De gebruikers hadden hier geen toestemming voor gegeven. De kiezersprofielen werden later gebruikt in de verkiezingscampagne voor president Donald Trump.

Mocht in het onderzoek van de FTC blijken dat het sociale medium de privacy-instellingen van zijn gebruikers heeft omzeild, dan kan de waakhond per overtreding een boete van duizenden dollars per dag opleggen. De FTC zegt de zaak “zeer serieus” te nemen.

Excuses

Mark Zuckerberg, oprichter en directeur van Facebook, bood vorige week zijn excuses aan. Tegenover CNN en in Britse en Amerikaanse kranten zei hij sorry voor de ontstane vertrouwensbreuk. Daarnaast zegt hij dat het bedrijf verantwoordelijk is voor de bescherming van gebruikersgegevens.