Fujitsu ontwikkelt smartphone die je ontgrendelt via een irisscanner

Het Japanse technologiebedrijf Fujitsu heeft vandaag onthuld dat het bezig is met de ontwikkeling van een smartphone die je kunt ontgrendelen via een irisscanner. Het eerste prototype werd vandaag aan het publiek getoond tijdens het Mobile World Congress in Barcelona.

Het is de bedoeling dat je de smartphone kunt ontgrendelen door simpelweg naar de smartphone te kijken. Vervolgens zal de scanner de iris van je oog lezen, waarna de smartphone ontgrendeld wordt. Het bedrijf hoopt hiermee een einde te maken aan het ontgrendelen van je smartphone via een handeling.

Vooralsnog kunnen we smartphones alleen ontgrendelen via een wachtwoord of vingerafdrukscanner, maar volgens het bedrijf is dit niet handig als je handschoenen aan hebt of andere spullen vast moet houden.

irisscanner

Daarnaast zou het ook de beveiliging van de smartphone drastisch verbeteren, omdat dieven niet langer toegang kunnen krijgen tot jouw smartphone. Zo geeft het bedrijf aan dat de irisscanner niet alleen gebruikt zal gaan worden voor het ontgrendelen van de smartphone, maar dat ook webdiensten er gebruik van kunnen maken. Als het aan Fujitsu ligt kunnen we in de toekomst bijvoorbeeld mobiel betalen via irisherkenning.

Hiermee zou het bedrijf wel eens een lans kunnen breken voor mobiele betaaldiensten als Apple Pay en Android Pay. De betaaldiensten kunnen via de irisscanner de veiligheid en privacy van gebruikers beter waarborgen, waarmee een groot probleem van de betaaldiensten wordt weggenomen.

Hoe werkt de irisscanner?

De smartphone is uitgerust met een infrarood LED en een infraroodcamera. Hierdoor is de scanner in staat om de patronen van de iris te lezen op normale afstand, waardoor je het oog niet kort bij de smartphone hoeft te houden. Vervolgens analyseert de scanner binnen enkele seconden of de iris overeenkomt met de eigenaar, waarna de smartphone wordt ontgrendeld.

Het Japanse bedrijf is geen onbekende op het gebied van beveiligingsopties. Zo werken zij al jaren aan diverse beveiligingsmethodes voor laptops. Fujitsu hoopt de smartphone met irisscanner nog in 2015 op de markt te brengen.

Daarnaast werken ook andere grote technologiebedrijven aan biometrische methodes, zoals Samsung en Microsoft.