Funda gaat voorspellen wat je huis echt waard is

Funda gaat aan de hand van haar grote hoeveelheden data over de huizenmarkt voorspellen hoe snel je je huis kunt verkopen en voor hoeveel geld. Dit vertelde Funda-topman Marc Duijndam in Bright TV.

Veel van de bezoekers van de website en applicatie van Funda – 35 miljoen per maand – zoeken niet naar een huis, maar kijken hoeveel de huizen van bijvoorbeeld hun buren waard zijn. Volgens Duijndam zijn ook deze bezoekers potentiële huizenkopers of -verkopers. Vertel je deze mensen dat er veel huizen in hun wijk zijn verkocht de afgelopen tijd en dat de prijzen oplopen, dan kun je hen misschien overhalen om hun eigen huis te koop te zetten, stelt de topman.

De voorspellingen zouden voor consumenten drempelverlagend werken, doordat ze een realistisch beeld van de waarde van het huis krijgen voor ze naar de makelaar gaan.  “Stel dat we met de informatie die we bezoekers geven het aantal verhuizingen met een procent of 3 laten toenemen, dat zou toch fantastisch zijn?”, aldus Duijndam.

Funda gaat binnenkort ook samenwerken met interieurwinkels, waardoor bezoekers hun potentiële nieuwe woning virtueel kunnen inrichten met meubels van die winkels.