#Fundrush Top 10: De meest succesvolle crowdfunding projecten ooit op gebied van health & fitness

De afgelopen week hebben we op Numrush extra aandacht besteed aan de meest opvallende, succesvolle en bijzondere crowdfunding projecten. Op het moment dat een nieuw project net gelanceerd wordt en de aandacht krijgt van sites zoals Mashable of The Next Web, kunnen de bedenkers hun geluk vaak niet op: Ze worden overspoeld door mensen die maar al te graag hun dollars achterlaten voor een eerste prototype. Maar als de hype voorbij is blijft het stil. Soms duurt het wel meer dan een jaar voordat de backers hun eerste product thuis ontvangen omdat er productie-, legal- of leveringsproblemen optreden.

Op dit moment is het misschien nog te vroeg om een conclusie over het fenomeen crowdfunding te trekken: Sommige producten lijken fantastisch en vallen in de praktijk vies tegen, terwijl andere briljante uitvindingen misschien wel nooit de eindstreep halen. Hieronder verzamelen we in ieder geval de 10 grootste crowdfunding successen op gebied van health & fitness op een rijtje, kijk en oordeel zelf.

10. Skylight microscoop adapter voor je smartphone

skylight-microscope

Maar liefst 22,000 dollar wisten de bedenkers van Skylight bijeen te sprokkelen via Kickstarter voor een adapter waarmee je je smartphone op bijna elke microscoop kunt aansluiten, zodat je foto’s en video’s kunt maken van dat wat je onder de lens bestudeerd.

9. Lumoback rugband

lumoback-001

Het concept van de Lumoback is eigenlijk heel simpel: Een band om je middel die je waarschuwt als je een slechte houding aanneemt waardoor rugpijn kan ontstaan. De Lumoback wist in augustus vorig jaar maar liefst 200,000 dollar op te halen, 2 keer zoveel als het benodigde streefbedrag.

8. Leikr Sportwatch

5986519-leikr

Sportwatches scoren hoog in de all time health & fitness crowdfunding top 10. Op nummer 7 in de lijst vinden we de Leikr ‘Danish Deisgn’ Sportwatch, die begin dit jaar maar liefst 267.000 dollar opbracht. De Leikr is speciaal ontwikkeld voor hardlopers en combineert op het display alle relevanten trainingsresultaten in één oogopslag. De bedenkers, 5 voormalige Nokia medewerkers, zorgden er ook nog eens voor dat de Leikr binnen enkele maanden bij alle backers thuis bezorgd werd.

7. MUSE Hoofdband

muse-headband

Waarschijnlijk de meest futuristische gadget in deze lijst is de Muse Headband, die je hersenactiviteit meet. Met de Muse heb je volgens de makers ‘een EPG scanner’ in je binnenzak. Het project was al gauw razend populair op Kickstarter en haalde vorig jaar meer dan 280,000 dollar op. Op dit moment zijn de eerste Muses nog niet geleverd.

6. Bia Sport Watch for Women

IMG_1417

Haalde in Juni vorig jaar ruim 400,000 dollar op maar is een jaar na dato nog altijd niet leverbaar. De Bia is het eerst sporthorloge dat speciaal gemaakt is voor vrouwen, en dus een veel smallere armband heeft. Daarnaast is de Bia waterdicht en dus ook geschikt voor zwemsters.

5. Thermodo thermometer voor je smartphone

Screen Shot 2013-10-11 at 3.30.29 PM

Dat een klein piefeltje zoveel geld bijeen bracht hadden de bedenkers op voorhand vast ook niet durven dromen: De Thermodo smartphone adapter maakt van je smartphone een thermometer die in staat is de exacte omgevingstemperatuur te registreren. Afgelopen april haalde Thermodo bijna 10x het benodigde bedrag op: Ruim 336,000 dollar. De eerste Thermodo’s zijn inmiddels verscheept en via de website kun je ze bestellen voor $25.

4. Radiate Athletic Sportkleding

radiate-athletics-shirt

Een shirt dat van kleur veranderd op de plekken waar je op dat moment het meest actief bent: de ideale gadget voor sporters! De Radiate Athletic sportgear haalde maar liefst 579,000 dollar op in plaats van de benodigde $30,000. Een shirtje heb je al voor $30.

3. Amiigo Fitness Armband

Schermafbeelding-2012-11-12-om-09.57.50

$580,000 is het bedrag dat fitnessbandje Amiigo vorig jaar wist op te halen bij een zeer geslaagde Indiegogo campagne.  Dat is bijna een half miljoen meer dan werd beoogd. Alhoewel de Amigo begin dit jaar al geleverd had moeten worden is de distributie nu uitgesteld naar eind november.

2. Misfit Shine

misfit-shine

Geen Kickstarter maar een groot Indiegogo succes: De Misft Shine. In twee maanden tijd haalde ‘de kleinste activitytracker allertijden’ maar liefst 846,000 dollar op en de Shine werd binnen 15 weken aan alle backers geleverd.

1. Pebble

photo-watchfaces-1

De onbetwiste winnaar van de meest succesvolle Kickstarter projecten ooit is de Pebble Watch, die in mei 2012 ruim 10 miljoen aan funding ophaalde onder bijna 70,000 fans. Op een eerste exemplaar moesten de backers nog wel even wachten, die werden pas begin dit jaar verstuurd. Het bijzondere aan de Pebble is dat programmeurs er zelf apps voor kunnen ontwikkelen, en daarvan staan er op dit moment al een groot aantal in de Watch Store.