Numrush

‘Met FutureLab wil T-Mobile samen met ondernemers innovatie rondom mobiele technologie omarmen’

FutureLab T-Mobile

We leven in een tijd van doen. Mobiele technologie stelt ons in staat om grote veranderingen teweeg te brengen die de wereld beter kunnen maken. Dat is de kern van FutureLab, een initiatief van T-Mobile om ideeën rondom mobiele technologie naar een grotere schaal te brengen. Van een tracker om je alpaca terug te vinden tot een vogelhuisje dat gratis wifi uitdeelt als de lucht schoon genoeg is.

“We hebben het FutureLab opgezet om innovatie rondom mobiele technologie te omarmen”, zegt Ewout Karel, coördinator van het FutureLab. “Die innovatie komt van buiten. T-Mobile gaat nooit allemaal apparaten en sensoren maken. We zullen altijd communicatie blijven doen, omdat wij het netwerk hebben. Daarom is het logisch dat een ondernemer met een goed idee rondom mobiele technologie bij ons aanklopt. Samen kunnen we een betere toekomst maken.”

Karel heeft de leukste baan van de wereld, want hij mag bepalen met welke toffe ideeën T-Mobile aan de slag gaat. “Mobiele technologie is het uitgangspunt. Aan alles wat we met FutureLab willen ontwikkelen zit een mobiele kant. TreeWifi is daar een mooi voorbeeld van.” Deze vogelhuisjes verspreiden gratis wifi als de lucht schoon genoeg is. De lampjes kleuren daarbij ook groen, zodat de hele buurt ziet dat je vrij kunt ademen. “Daar zie je dat mobiele technologie voor mensen een motivatie biedt om gedrag aan te passen ten behoeve van het milieu.”

Win-winsituatie

“Het ecosysteem rondom innovatie is helemaal aan het veranderen”, zegt Karel. “Consumenten en startups zien veel makkelijker de problemen waar ze een oplossing voor kunnen bedenken. Bij het Future Lab zien we dat er een win-win-situatie kan ontstaan. “Bijvoorbeeld bij de alpaca’s. Een alpaca is een hartstikke mooi dier, maar kost ook enkele tienduizenden euro’s. Hij wordt daarom snel gestolen. Uiteindelijk hebben we een chip ontwikkeld die bij de maag van de dieren geplaatst wordt. We hebben daarbij hulp gekregen van een Zuid-Afrikaans bedrijf. Daar is stroperij van neushoorns een groot probleem. Dus we zijn nu aan het kijken hoe we deze technologie daar ook weer kunnen gebruiken om neushoorns te beschermen. Dus iedereen heeft een win: de alpacaboer, het sensorbedrijf, de betrokken dierenarts… En straks de neushoorns in Zuid-Afrika.”

Nederland is een bom van creativiteit! Het begrijpen van dit principe is een voorwaarde om met Future Lab aan de slag te gaan. “Nederland is een bom van creativiteit. Dat is heel goed”, zegt Karel. “Maar je moet accepteren dat er meerdere wins mogelijk zijn. Verder moet je echt gemotiveerd zijn om iets moois te maken. En uiteindelijk moet de boel ook draaien, dus er moet geld verdiend worden.”

En daar wil het FutureLab ook samen met de ondernemer achter komen. “Met alleen een idee kan ik niets. Maar T-Mobile kan een ondernemer die al een kleine klantengroep heeft helpen met de opschaling. Wil je hulp om je idee te perfectioneren, dan kun je beter een andere plek zoeken. Wij kunnen de meeste meerwaarde bieden voor iemand die al het een en ander verkocht heeft. In die zin het FutureLab meer een businesslab.”

Samen met T-Mobile

Nadat een ondernemer en T-Mobile elkaar gevonden hebben, is het tijd voor actie. Via het Future Lab wordt de ondernemer van buiten gekoppeld aan een intrepeneur: een medewerker van T-Mobile die het idee omarmt. Die gaat helpen om van het idee werkelijkheid te maken. Het is de schakel tussen de initiatiefnemer en het grote T-Mobile. “De intrepeneur is eigenlijk de verbinder. Die zorgt ervoor dat de ondernemer bij T-Mobile haalt wat hij nodig heeft.”

Een voorbeeld daarvan is Block. Dat is een doos waar je je smartphone in stopt als je niet gestoord wilt worden, bijvoorbeeld tijdens een etentje of tijdens een vergadering. “De bedenkers van het ding lieten het tijdens een demo aan ons zien”, zegt Karel. “Maar toen ging de telefoon gewoon af. Toen zijn we naar de technologie-afdeling gerend en hebben we gezegd: we willen overal 4G, behalve in dit doosje. Toen stonden ze daar wel op de bank, want ze vinden het supertof om daar over na te denken.”

Dat klinkt in eerste instantie gek: een aanbieder van mobiele technologie die meehelpt aan de ontwikkeling van een doos waarin alle signalen naar een smartphone worden geblokkeerd. Maar het gaat om de gedachte. Block en T-Mobile zagen allebei dat de smartphone een hartstikke mooi ding is. Maar er zijn ook plekken waar die even niet nodig is.

“Deze manier van zakendoen is een win-win voor iedereen. Dat is waar ik het meest enthousiast over ben. Zoiets als de alpacasensor voor elkaar krijgen is heel erg kicken. Pas als je samen met andere partijen mobiele technologie gebruikt om iets moois te maken, komt het van de grond.”