Gaan zelfrijdende auto’s onze mobiele netwerken platleggen?

Het klinkt leuk, zo’n zelfrijdende auto, maar als we er allemaal een aanschaffen, dan kan het zomaar zijn dat we straks allemaal stilstaan én onze telefoons niet meer werken.

De zelfrijdende auto’s hebben namelijk allemaal internet nodig, net als je smartphone of tablet. Onderzoekers van Machina Research verwachten dan ook dat we in 2024 2,3 miljard apparaten of voertuigen hebben die gebruik maken van mobiel internet. Ter vergelijking: dat zijn er nu nog ‘maar’ 250 miljoen. De onderzoekers zijn duidelijk: als er niets verandert aan onze netwerken, dan hebben we een groot probleem.

Uit het rapport van de onderzoekers blijkt dat al in 2020 één op de vijf (250 miljoen) auto’s verbonden is met internet. Dat kan voor enorme pieken in het gebruik van mobiele netwerken zorgen, bijvoorbeeld als je in de file staat. Je hebt dan niet alleen enorm veel auto’s op dezelfde plaats, maar ook veel mobiele apparaten, die op hun beurt ook een verbinding nodig hebben.

De onderzoekers adviseren netwerkproviders dan ook een techniek te ontwikkelen die de pieken in het dataverbruik kunnen opvangen. “Het gaat namelijk niet om het totale dataverbruik van connected cars”, aldus Matt Hatton van Machina Research. “Het gaat om de piektijden. Het is aan de providers om ervoor te zorgen dat er ook dan stabiele internetverbindingen mogelijk zijn, want anders zou het zomaar kunnen dat connected cars of mobiele apparaten niet goed meer werken.”