Numrush

Gaat de smartphone de computer uiteindelijk vervangen?

Microsoft Continuum

De smartphone is in een paar jaar tijd uitgegroeid tot het onmisbare apparaat in zowel de zakelijke als privéwereld. Er zijn jongeren die bijna alleen nog alleen voor school achter een ouderwetse computer kruipen en ook voor sommige mensen met een drukke baan is hun telefoon inmiddels belangrijker dan hun computer. Maar toch blijven we altijd weer terugvallen op de computer.

En we zijn daar bijzonder hardnekkig in. Uiteindelijk vinden we niets zo fijn als een toetsenbord, een muis en een groot scherm. Het touchscreen heeft al niet echt voet aan de grond gekregen in laptops (ergonomisch is het gewoon heel onhandig); als het gaat om computers zijn we gewoon met zijn allen vrij conservatief.

Tablet

Voor het echt werk grijpen we terug naar een computer Ook de tablet, ooit door Apple geïntroduceerd als het apparaat tussen de smartphone en computer in, heeft ons niet echt bij onze computer weggekregen. Sommige mensen hadden dat wel verwacht, anderen ook weer totaal niet. Natuurlijk is een tablet leuk voor op de bank of op vakantie. Hij is immers lekker licht en handzaam. Maar voor het echte werk grijpen we toch weer op een laptop of pc.

Zou de kruising tussen een tablet en een laptop ons misschien een heel klein beetje bij de computer vandaan kunnen krijgen? De Microsoft Surface is een mooi apparaat, maar geen verkoophit. En de iPad Pro is ook nog niet direct met heel veel gejuich ontvangen (en de mensen die ik erover hoor, zien hem niet als vervanger van een computer).

Er is ook simpelweg niet heel veel reden om de computer te vervangen door mobielere oplossingen. Het zou handig zijn om niet meer allemaal verschillende apparaten te hebben als je werkt en het zou zorgen voor de nodige economische efficiëntie, maar verder is er geen reden. Een scherm, een toetsenbord en een muis werken gewoon fijn, vinden we met zijn allen.

Toch is het interessant om vanaf een afstand te bekijken hoe ons gebruik van apparatuur de laatste jaren drastisch verandert, terwijl de computer en hoe we die gebruiken dus al decennia hetzelfde is. Natuurlijk: computers worden sneller, scherm beter, laptops computer, besturingssystemen geavanceerder. Maar computers blijven computers.

Er is de laatste jaren veel gefilosofeerd over het idee om de smartphone de computer te laten vervangen. Door smartphones zich meer te laten gedragen als computers. Door een toetsenbord te projecteren. Of door hem in een docking station te zetten waar een scherm, toetsenbord en muis in zitten. Maar zou dat de oplossing zijn?

Microsoft Continuum

Microsoft is als eerste fabrikant die actief aan het kijken is hoe de grenzen tussen smartphone, tablets en laptops verder kunnen vervagen. Windows 10 is het eerste besturingsysteem dat hetzelfde is voor al deze apparaten. Het ziet er anders uit op een smartphone, dan op een 24 inch scherm, maar uiteindelijk is het technisch dezelfde Windows-versie.

Dat terwijl Apple iOS en OSX strikt gescheiden blijft houden (al is de overlap tussen functies en applicaties op beide besturingssystemen wel steeds groter). Google houdt voorlopig ook vast aan het webgebaseerde Chrome OS voor laptops en Android met zijn apps voor mobiele devices, al kun je sinds vorig jaar Android-apps op Chrome OS draaien.

Microsoft heeft gekozen voor een radicaal andere strategie dan Apple en Google Microsoft heeft gekozen voor een radicaal andere strategie en voegt daar nog een volgende stap aan toe: het bedrijf heeft er voor gezorgd dat je daadwerkelijk een smartphone als desktop kunt gebruiken door er een scherm, toetsenbord en muis aan te koppelen. Microsoft Continuum heet de techniek, die mogelijk wordt dankzij uit een dockingstation waar je alle apparatuur op aansluit.

Vorige week kondigde Microsoft het Display Dock (dat ongeveer 100 euro kost) aan, samen met twee nieuwe Nokia Lumia-smartphones die de techniek ondersteunen. De vraag is natuurlijk hoe het in de praktijk werkt om bijvoorbeeld ’s ochtends op kantoor binnen te komen en je telefoon aan te sluiten en aan het werk te gaan.

De rekenkracht van de smartphones zal niet voor heel veel beperking zorgen, want die is tegenwoordig prima geschikt voor simpele kantoortoepassingen (je moet natuurlijk geen video willen monteren). En ook bellen is geen probleem: je telefoon blijft gewoon werken zoals gebruikelijk, volgens Microsoft.

Het is interessant om te zien hoe het bedrijf experimenteert met deze stap waarin de smartphone letterlijk de rol van de computer overneemt. Doordat de markt van Windows-smartphones minimaal is zullen we het maar weinig toegepast zien worden in de praktijk, maar dat het technisch kan bewijst Microsoft Continuum in ieder geval wel.

Vertrouwd

Maar zelfs als bijvoorbeeld Google een zelfde functionaliteit zou lanceren binnen Android is de vraag of mensen het ook echt zouden gebruiken. Wat behalve dat het uiteindelijk iets goedkoper is om één, in plaats van twee apparaten te gebruiken, biedt het je weinig meewaarde en dus is er geen reden om de computer de deur uit te doen.

En misschien nog wel interessanter is überhaupt het feit dat je hiermee van een smartphone toch weer gewoon een volledige computer maakt. Handig en vertrouwd. Blijkbaar kunnen we uiteindelijk gewoon niet zonder.