Gaat USB-C definitief de traditionele koptelefoonaansluiting vervangen?

De storm lijkt inmiddels te zijn gaan liggen, maar de wereld was afgelopen maand toch even in rep en roer toen Apple vorige maand afstand nam van de traditionele koptelefoonaansluiting. En daarmee maakt het bedrijf een opstapje naar een wereld waarin automatisch heel veel telefoons die aansluiting missen.

Gaan andere fabrikanten van smartphones snel volgen? Het gaat misschien sneller dan gedacht, want het USB Implementers Forum heeft zijn audiospecificaties voor de nieuwe standaard USB-C gepresenteerd. Via USB-C kunnen allerlei soorten data worden verstuurd, waaronder audio. De poort is ook geschikt om apparaten op te laden. Steeds meer smartphones bevatten al een USB-C-poort, maar ook nog een traditionele koptelefoonaansluiting.

Het USB Implementers Forum adviseert fabrikanten nu om afscheid te nemen van die traditionele koptelefoonaansluiting en volledig over te stappen op USB-C. De organisatie zegt dat met deze specificatie het makkelijker is geworden om digitaal audio te versturen.

Motorola

Met het verwijderen van de traditionele koptelefoonaansluiting van 3,5 mm kan een smartphone ongeveer een millimeter dunner worden. Daarnaast wordt het voor fabrikanten makkelijker om de smartphone volledig waterbestendig of waterdicht te maken. De bekendmaking van het USB Implementers Forum maakt het voor fabrikanten aantrekkelijk om nu in de voetsporen van Apple en Motorola te treden en afscheid te nemen van de koptelefoonaansluiting.

Een groot nadeel is dat Apple (tot nu toe) niet meedoet aan deze standaard. Het gebruikt USB-C wel in zijn Macbook, maar in de iPhone zit de eigen Lighting-poort. Lastig voor koptelefoonfabrikanten. Zij zullen straks twee versies moeten maken: één met een USB-C-aansluiting en één met een Lighting-poort voor de iPhone. Twee kabels meeleveren is uiteraard ook een optie, maar dat is duurder. Draadloze koptelefoons zijn wat dat betreft een oplossing; ook Apple zou graag zien dat de industrie daar naartoe gaat.