Gapminder-oprichter en ‘Jedi master van de datavisualisatie’ Hans Rosling overleden

Professor Hans Rosling, de oprichter van Gapminder, is gisteren op 68-jarige leeftijd overleden. De Zweedse professor verloor een strijd met alvleesklierkanker, een diagnose die hij een jaar geleden kreeg. Rosling werd bekend nadat hij een TED-talk hield over statistieken, genaamd ’the best statistics you’ve ever seen’. Die presentatie gaf hem de reputatie ‘Jedi master van de datavisualisatie’.

Rosling stond vooral bekend om zijn levendige presentaties waarin hij met data en animaties wereldwijde ontwikkelingen uitlegde. Daarnaast was hij een professor van wereldgezondheid bij het Zweedse Karolinska Institute. In 2007 besloot hij hier echter zo goed als volledig mee te stoppen, om al zijn tijd te besteden aan Gapminder. Gapminder laat gebruikers hun eigen datavisualisaties maken.

In de presentatie die hem wereldwijde bekendheid gaf, gebruikte hij geanimeerde ballondiagrammen om te tonen hoe ontwikkelingslanden steeds dichter bij de indicatoren voor ontwikkelde landen in het westen kwam. De gehele presentatie gaf hij in de stijl van een sportverslaggever.

Later presenteerde Rosling ook het programma Don’t Panic: The Truth About Population op BBC2. Hierin zat onder meer een demonstratie over hoe Britse promovendi het slechter deden dan chimpansees in een test over de kennis over ontwikkelingslanden.

Mythes ontkrachten

De professor vond het met name leuk om mythes over de veranderende wereld te ontkrachten. Hierbij ging het bijvoorbeeld om de angst voor overpopulatie, omdat kinderen steeds vaker blijven leven. Volgens de website van Gapminder wilde Rosling dat ook een ander wereldbeeld neerzetten dan dat de meeste mensen hebben nadat ze het nieuws hebben gelezen.

In 2012 kwam Rosling in de lijst 100 Most Influential People van Time. Hij gaf in zijn leven adviezen aan leiders van goede doelen, van techbedrijven en aan politici als Al Gore. Gapminder schrijft op haar website: “Hans leeft niet meer, maar hij zal altijd bij ons blijven en we laten zijn droom over een op feiten gebaseerde kijk op de wereld nooit sterven!”

De foto van Hans Rosling is gemaakt door Jörgen Hildebrandt en beschikbaar gesteld door het Karolinska Institute.