3 voorspellingen van Gartner die laten zien hoe ons leven de komende jaren verandert

NRC Live Moonshot Gartner

Intelligent. Digital. Mesh. Dat zijn de drie termen waar het de komende jaren om draait. Dat stelt Don Scheibenreif, VP en Distinguished Analyst bij Gartner, die vanochtend een presentatie gaf op NRC Live: Moonshot.

“Vijf jaren geleden zagen mensen zaken als de cloud, mobile, social en data als losse dingen. Maar wat we nu zien is dat die dingen allemaal samenkomen”, stelt hij. En dat zorgt voor een heleboel innovatie en verandering.

Bij Gartner proberen ze te onderzoeken en voorspellen wat dat betekent, zodat bedrijven hun beleid daarop kunnen aanpassen. Tijdens zijn presentatie deelde Scheibenreif een drietal voorspellingen voor de komende jaren.

1. In 2018 zal 20 procent van alle bedrijven mensen in dienst hebben die neurale netwerken trainen

Alles om ons heen wordt slim. Van onze stofzuiger tot medische apparatuur. En hoeveel impact dat kan hebben zien we onder meer in de medische wereld. Bij het Memorial Sloan Kettering Cancer Center gebruiken ze bijvoorbeeld IBM Watson om artsen te ondersteunen. Dit zelflerende systeem ziet patronen die mensen misschien niet zien. Op die manier kan het artsen adviseren in de behandeling van kanker; het breidt de mogelijkheden van de arts uit.

Maar eigenlijk in alle sectoren zie je toepassingen van kunstmatige intelligentie opkomen. En die zelflerende systemen moeten allemaal getraind worden. Gartner verwacht dat één op de vijf bedrijven hier volgend jaar mensen voor in dienst heeft, wat aangeeft hoe razendsnel deze ontwikkeling gaat.

2. In 2020 zullen meer dan 100 miljoen mensen winkelen in augmented reality

Volvo Microsoft Hololens

Als het gaat om virtual en augmented reality dan haalt iedereen tegenwoordig Pokémon Go aan. Ook Scheibenreif. Niet omdat het die game technisch heel revolutionair is, maar wel omdat heel veel mensen door het spel in aanraking zijn gekomen met augmented reality.

Maar er zijn ook veel nuttigere toepassingen van zowel augmented als virtual reality. In de industrie om werknemers te voorzien van informatie, maar tegelijkertijd te zorgen dat zijn hun handen vrij hebben. In de gezondheidszorg om mensen af te helpen van hun fobieën. En Scheibenreif geeft ook het voorbeeld van de ESA die virtual reality gebruikt om astronauten te trainen.

De toepassingen gaan dus veel verder dan entertainment, zoals bij Pokémon Go. En Gartner verwacht dat het ook in de retailbusiness de komende jaar ongelofelijk belangrijk is. Over drie jaar zullen meer dan 100 miljoen mensen winkelen in augmented reality, verwacht de analist.

3. In 2018 zijn er meer dan 25 conversational AI-systemen

Amazon Echo

Siri, Alexa, Cortana en Google Assistent. Aan spraakassistenten geen gebrek. En het worden er alleen maar meer, verwacht Gartner. Dat komt door de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie, maar ook door de razendsnelle ontwikkeling van het Internet of Things.

In 2020 zal de gemiddelde persoon meer praten met bots dan met zijn of haar partner - GartnerVolgens Gartner zijn er in 2020 maar liefst 260 miljard Internet of Things-sensoren en eindpunten actief. En dit netwerk “drijft het nieuwe user experience design“, stelt Scheibenreif.

We gaan steeds meer praten met virtuele assistenten en deze gaan niet op of in een device leven, maar ook het dynamische netwerken van apparaten. Daarbij passen de diensten zich aan aan de gebruiker, zijn gedrag en de context.

Wie had gehoopt dat er één standaard komt voor dit soort assistenten: Ain’t gonna happen. Het worden er alleen maar neer, volgend jaar zijn het er al meer dan 25, denken ze bij Gartner. En dat lijkt te kloppen; volgende week lanceert Samsung bijvoorbeeld een nieuwe spraakassistent: Bixby.

Scheibenreif eindigde zijn presentatie met misschien wel de meest schokkende voorspelling van allemaal: “In 2020 zal de gemiddelde persoon meer praten met bots dan met zijn of haar partner.” Fijne voorspelling…

NRC Live Moonshot Gartner NRC Live Moonshot Gartner

Numrush is al mediapartner verbonden aan NRC Live.