Gartner: ‘Wereldwijde smartphoneverkoop is voor het eerst gedaald’

smartphone

Voor het eerst is het aantal wereldwijd verkochte smartphones gedaald, meldt Gartner. In het laatste kwartaal van 2017 werden 408 miljoen telefoons gekocht, 5,6 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Gartner begon in 2004 met het bijhouden van de smartphoneverkoop, en die is voor het eerst sinds dat moment gedaald.

Samsung blijft koploper op de markt, met 74 miljoen verkochte smartphones in het afgelopen kwartaal. Dat is echter 3,6 procent minder dan in het vierde kwartaal van 2016. Op de tweede plaats staat Apple met 73 verkochte toestellen, wat 5 procent minder is dan een jaar eerder.

Ondanks de wereldwijde daling in de verkopen, stegen die juist bij een aantal fabrikanten. Zo zag Huawei zijn verkopen in het vierde kwartaal met 7,6 procent stijgen naar 44 miljoen telefoons. De verkopen van Xiaomi stegen zelfs met 79 procent naar 28 miljoen smartphones.

In het gehele jaar werden er 1,5 miljard smartphones verkocht. Op jaarbasis is de verkoop daarmee wel gestegen, namelijk met 2,7 procent ten opzichte van 2016. Vorig jaar maakten de meeste telefoons gebruik van Android, namelijk 86 procent van alle verkochte exemplaren. iOS wordt op 14 procent van de telefoons gebruikt.

We stappen minder snel over

Volgens Gartner zijn er twee oorzaken van de daling in de smartphoneverkoop. Zo blijven we onze telefoons langer gebruiken en stappen we minder snel over op een nieuw model.

Mensen die nu nog een ‘dommere’ telefoon gebruikt – zo een die alleen kan bellen en SMS’en – twijfelen bovendien of ze wel een smartphone willen. Deze mensen kunnen geen geschikte goedkope smartphone vinden, dus kopen liever een goede ouderwetse telefoon.