Numrush

Gasverbruik was in 50 jaar nog nooit zo laag

Gasverbruik

Foto: Shutterstock.com

Het gasverbruik is sinds vorig jaar onderwerp van gesprek. De gasprijzen stegen enorm, met als gevolg dat we de verwarming toch maar wat terugzette. En dat heeft vruchten afgeworpen. Volgens het CBS was het gasverbruik in 2022 het laagste in 50 jaar.

In totaal werd in 2022 31 miljard kubieke meter gas verbruikt in Nederland, aldus het CBS. Dat is een kwart minder dan in 2021 en het laagste niveau sinds 1972. Dat het verbruik zoveel lager is, heeft twee oorzaken: de grote bedrijven verbruikten minder, maar wij als gewone Nederlanders ook.

Met name grote industriële bedrijven verbruiken veel aardgas, maar vorig jaar verbruikten zij een kwart minder dan in 2021. Zo verbruikten elektriciteitscentrales 12% minder dan in 2021. En ook de aardolie-industrie en chemische industrie verbruikten flink minder gas. Onder hen is de daling zelfs het grootst, aldus het CBS.

Daarnaast verbruiken glastuinbouwbedrijven aardgas: ze hebben het nodig om elektriciteit te produceren met een gasmotor. Maar ook deze bedrijven wisten hun gasverbruik flink terug te schroeven, namelijk met maar liefst 30%.

Bron: CBS

Verwarming uit

Maar ook huishoudens verbruikten afgelopen winter dus minder gas, zo stelt het CBS. In totaal wisten we een kwart minder gas te verbruiken dan in 2021. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat we warmer weer hadden. Alleen de weersomstandigheden zijn namelijk al goed voor 10% minder gasverbruik. Gecorrigeerd voor de hogere temperatuur was het verbruik van huishoudens 15% lager dan in 2021. Maar ook de gestegen gasprijzen spelen natuurlijk mee.

Geheel verrassend is het overigens niet. Uit een steekproef van tado° – een platform voor klimaatbeheer in woningen – bleek vorige maand namelijk al dat ruim 83% van de Nederlanders de thermostaat deze wintermaanden lager heeft gezet dan in 2021. Gemiddeld gezien was de binnentemperatuur in november en december 18,04 graden Celsius, tegenover 19,03 graden Celsius in 2021. Onze huizen waren gemiddeld gezien dus een hele graad koeler dan een jaar eerder.

Goede voorraad

Intussen is de gasvoorraad flink aangevuld afgelopen jaar. Die voorraad was volgens het CBS aan het einde van 2022 122% groter dan aan het einde van 2021. Dat betekent dat nu driekwart van de gasopslagen gevuld is. Dat we zoveel gas op voorraad hebben, komt vooral doordat er dus minder gas werd verbruikt, maar ook omdat er meer gas werd ingevoerd. Wel werd er afgelopen jaar minder gas gewonnen dan in 2021.

Foto: Shutterstock.com