Gebruik mobiel internet stijgt: Ruim twee keer meer data verbruikt dan in 2015

Wij Nederlanders houden van mobiel internet. En daar zijn we zelfs meer van gaan houden: in 2016 verbruikten we 185 miljard MB’s aan mobiele data, 63 procent meer dan een jaar eerder. Dat blijkt uit de Telecommonitor 2016 (PDF) die de Autoriteit Consument & Markt vandaag publiceerde.

Volgens de toezichthouder nemen we grotere bundels af en hebben we vaker beschikking over een snellere internetverbinding. Een op de drie abonnementen had in 2016 namelijk een internetsnelheid van 100 Mbps of hoger. Dat was in 2013 slechts bij 9 procent van de abonnementen het geval.

Ook zijn er meer abonnementen bijgekomen. In 2016 waren dat er 13,83 miljoen met bellen en data, 9 procent meer dan in 2015. En zeker virtuele providers profiteren daarvan: het aantal aansluitingen is bij hen vorig jaar met 19 procent gestegen. Virtuele providers maken gebruik van het netwerk van een andere provider. Onder meer YouFone en Simpel doen dit.

Simkaart voor een slim apparaat

Verder is er een stijging met het aantal aansluitingen voor slimme apparaten. Deze simkaarten hebben een 097-nummer en worden onder meer gebruikt voor slimme rookmelders en alarmsystemen. Via hun dataverbindingen communiceren ze met andere apparaten. In 2013 waren er nog 1,2 miljoen simkaarten voor de slimme apparaten, vorig jaar waren dat er bijna 4 miljoen.