Geen account op Facebook? Dan kun je toch je data bij ze opvragen

Facebook

Heb je geen account op Facebook? Dan verzamelt het sociale medium alsnog gegevens over je. Die gegevens kun je ook zonder account opvragen bij het bedrijf. Dat blijkt uit een eerste reeks schriftelijke antwoorden op vragen die CEO en oprichter Mark Zuckerberg dinsdag kreeg in het Europees Parlement.

“Als je Facebook niet gebruikt, kun je alle informatie die we over je verzamelen en opslaan via een forum in het Help Centre opvragen”, aldus het bedrijf. “We vragen je om te specificeren welke gegevens je precies wilt, voordat we je informatie geven.”

De profielen van mensen zonder account op het sociale medium, worden ook wel ‘schaduwprofielen’ genoemd. Er zijn ook schaduwprofielen van mensen die niet zijn ingelogd met hun account.

“Iedere website en app die je gebruikt moet bepaalde informatie verzamelen om ze te laten werken. Facebook is geen uitzondering. Een Like-knop, onze analytics of inloggen met Facebook sturen bijvoorbeeld data naar ons als je hen bezoekt.”

‘Geen schaduwprofielen’

Opvallend is dat het bedrijf zegt geen informatie van niet-ingelogde gebruikers te gebruiken om die schaduwprofielen op te stellen. Niet-ingelogde internetgebruikers die op websites van derden zitten, zouden dan ook geen advertenties of andere gepersonaliseerde content te zien krijgen.

Dat terwijl Facebook in zijn helpcentrum zegt dat het een cookie verstuurt naar gebruikers met een account, maar ook naar internetgebruikers die het sociale medium hebben bezocht. Bezoek je dus een website met een like-knop, dan ontvangt het bedrijf informatie over die cookie. En volgens hetzelfde helpcentrum wordt die informatie onder meer gebruikt om “je een gepersonaliseerde ervaring op zowel die site als op Facebook te bieden”.