Michigan neemt wet aan die zelfrijdende auto zonder bestuurder toestaat

In Michigan is gisteren een wet, waarin staat dat er geen mensen meer in zelfrijdende voertuigen hoeven te zitten, unaniem aangenomen door het Senaat. Dat meldt de LA Times. De wet geldt alleen voor het testen van de auto’s op de publieke wegen.

De wet moet aan het einde van dit jaar nog officieel goedgekeurd worden voordat hij ook van kracht is. Maar hiermee wordt Michigan wel een zeldzame staat: het is dan niet langer nodig dat een onderzoeker in het voertuig zit terwijl deze getest wordt. De onderzoeker moet echter wel op afstand de controle over het voertuig kunnen overnemen als dit nodig is. Een andere optie is dat het voertuig zelf kan stoppen of langzamer kan gaan rijden.

In andere staten moeten voertuigen nog wel een bestuurder in het voertuig hebben zitten. Toch worden daar al wel diverse autonome auto’s getest. Google rijdt bijvoorbeeld rond in Californië, Texas, Washington en Arizone. Uber wil binnenkort beginnen met testritjes in Pittsburgh, Pennsylvania.

Volgens de Republikeinse senator Mike Kowall kan de technologie achter zelfrijdende auto’s even groot zijn als de creatie van de lopende band door Henry Ford. Kowall is de grootste sponsor van de wetgeving.