GeenStijl mocht van EU-hof niet linken naar Playboy-foto’s van Britt Dekker

Het Europese Hof van Justitie heeft bepaald dat GeenStijl in 2011 niet mocht linken naar de uitgelekte foto’s van de Playboy-sessie van Britt Dekker. Dit schrijft de NOS. Reden is dat de website waar de foto’s op stonden inbreuk maakte op het auteursrecht.

De zaak werd in 2012 aangespannen door Playboy-uitgever Sanoma en kwam uiteindelijk terecht bij het Europese Hof van Justitie. Volgens het Hof mag je in bepaalde gevallen wel linken naar websites die inbreuk maken op het auteursrecht, omdat het niet altijd duidelijk is of iets wel of niet in strijd is met dit recht. Maar GeenStijl had een winstoogmerk bij het publiceren van de foto’s en had zelf kunnen inschatten dat het ging om een inbreuk van het auteursrecht. Deze twee factoren zijn van groot belang bij de uitspraak.

De foto’s lekten in 2011 uit voor het tijdschrift was gepubliceerd. GeenStijl schreef hierover en linkte naar de plaatjes. De hyperlinks konden volgens het Hof daarom niet door de beugel. In de uitspraak staat dat de website de foto’s in principe opnieuw publiceert door er een link naar te plaatsen. Daarmee maken ze inbreuk op het auteursrecht.

Terughoudender

In april adviseerde advocaat-generaal Melchior Wathelet van het Europees Hof nog tegen dit advies, berichtte RTL Z toen. Hij stelde dat het plaatsen van een link op zich geen schending van het auteursrecht is. De foto’s waren namelijk vrij toegankelijk, aldus Wathelet.

“Als internetgebruikers elke keer dat zij een hyperlink plaatsen naar werken die vrij toegankelijk zijn op een andere website, bloot zouden staan het risico van een rechtszaak wegens schending van auteursrechten, zouden zij veel terughoudender zijn met deze hyperlinks. Dat zou ten koste gaan van de goede werking en de architectuur van internet en van de ontwikkeling van de informatiemaatschappij.”

De uitspraak is daarmee opvallend, wat het advies dat aan het Hof gegeven wordt, wordt vaak overgenomen. De zaak wordt nu als een belangrijke gezien voor het internet. Het oordeel dat vandaag geveld werd, kan ook gebruikt worden in andere rechtszaken binnen Nederland en andere EU-landen. De impact kan op termijn dus veel groter zijn dan deze ene zaak.

Niet illegaal

Het is niet voor het eerst dat het Europees Hof zich uitspreekt over linken naar auteursrechtelijk beschermd materiaal. In 2014 oordeelde het Hof dat dit niet illegaal is.

Verschil met de huidige zaak is echter dat de rechthebbende de foto’s in 2014 al op het internet gezet had. In de zaak tussen Playboy en GeenStijl zijn de afbeeldingen echter gelekt en niet door de rechthebbende online gezet.