Het einde van de betaalpas? In de VS kun je geld opnemen met je smartphone

Klanten van de Amerikaanse bank Wells Fargo kunnen binnenkort bij elke geldautomaat geld opnemen met hun smartphone. Ook andere grote banken in de Verenigde Staten rollen deze mogelijkheid langzaam uit. Wells Fargo neemt nu echter de grootste stap: vanaf volgende week is de optie bij alle geldautomaten van de bank beschikbaar.

Daardoor hebben klanten geen pinpas meer nodig om geld op te nemen, maar maken ze gebruik van een smartphone-app. Op de app kan een klant een unieke 8-cijferige code aanvragen. Samen met de gebruikelijke pincode geeft die toegang tot jouw account, waarna je dus geld kunt opnemen.

Op een later moment moet de 8-cijferige code ook vervangen kunnen worden door de smartphone zelf. Gebruikers kunnen hun apparaat dan tegen de geldautomaat aanhouden, waarna ze met hun pincode toegang krijgen tot hun account.

Nederland

De vier grote Nederlandse banken, ABN Amro, Rabobank, SNS Bank en ING, laten weten geen concrete plannen te hebben om deze functie ook in Nederland in te voeren. “De Amerikaanse markt is heel anders dan de Europese”, verklaart een woordvoerder van de Rabobank. “En daarbinnen is ook weer een verschil met de Nederlandse markt.”

“De meeste mensen hebben ook altijd wel geld of hun bankpas bij zich”, vermoedt een woordvoerder van SNS Bank. “Ik vraag me af welk probleem je dan met dit systeem oplost.”

ING heeft wel in ongeveer 800 filialen van Albert Heijn geldautomaten staan waar contactloos gepind kan worden. Die mogelijkheid is echter nog niet geactiveerd. Wanneer dat in de toekomst eventueel gebeurt, kan een woordvoerder van de bank nog niet zeggen.