Nederlandse geldautomaten op afstand gehackt

Hackers zijn op afstand geldautomaten in diverse Europese landen binnen gedrongen, waaronder Nederland. Dankzij schadelijke software die ze geïnstalleerd hebben, geven de automaten geld uit, meldt persbureau Reuters. Dat de hacks op afstand gebeurden, is een recente vorm van cyberaanvallen op geldautomaten. Eerder moesten kwaadwillenden fysieke toegang hebben tot de automaat, voor ze malware konden installeren.

De hackers zijn binnengekomen via computers in het netwerk van banken. Via e-mails installeerden ze malware op de pinautomaten. Naast Nederland waren ook automaten in onder meer Spanje, Polen en het Verenigd Koninkrijk het doelwit van de aanval, blijkt uit onderzoek van het Russische veiligheidsbedrijf Group IB.

Hoeveel geld er buit is gemaakt en welke banken getroffen zijn, is niet duidelijk. Group IB laat weten dat het om één groep criminelen gaat die door het bedrijf Cobalt genoemd wordt. De naam komt van software dat Cobalt Strike heet, waar de criminelen gebruik van maakten bij de aanvallen.

Diebold Nixdorf en NRC Corp, twee grote fabrikanten van geldautomaten, zijn op de hoogte van de aanvallen. Ze werken samen met hun klanten om de dreiging te neutraliseren, laten de bedrijven weten.