Geleidend garen leidt tot futuristische hi-tech handschoen

Het is weer afstudeertijd aan de Royal College of Art en dat betekent dat we de komende tijd weer genoeg creatieve innovatie uit Londen kunnen verwachten. Wat te denken van deze hi-tech handschoen, gemaakt van geleidend garen? Het was overigens niet het enige creatieve wat Yen Chen Chang wist te maken met zijn vinding.

De handschoen is gemaakt van een speciaal garen, bestaande uit 80% polyester en zo’n 20% roestvrijstaal. Zodra je het gehaakte garen raakt, ervaart het staal een verandering in de geleiding. Deze verandering wordt gemeten door een Arduino-board en omgezet naar digitale signalen.

Zoals gezegd hield Chang niet op bij de handschoen. Hij maakte ook een enorme bal van garen, die gekoppeld was aan een fruitpers. Door harder of zachter te knijpen in de bal, ging de perser aan de slag.

juicer

Het zijn twee ludieke voorbeelden, maar het punt dat Chang wil maken mag duidelijk zijn: een volgende ontwikkeling in wearable tech is duidelijk het toepassen van dit soort technieken. Zien we nu nog vooral sieraden en andere clip-ons als voorbeelden van de nieuwe golf aan hardware, zullen we steeds meer richting verwerking in kleding gaan.