Gemeente Amsterdam onderzocht Facebook-profielen van tientallen hangjongeren

Facebook

De Facebook-profielen van tientallen hangjongeren zijn door de gemeente Amsterdam inhoudelijk onderzocht, door hun reacties en interesses te analyseren. Dat meldt NRC op basis van documenten die ze op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) hebben opgevraagd.

De gemeente gebruikte de data-analyse ook om hangjongeren te vinden die eerder nog niet in beeld waren. In totaal werden de vriendenlijsten van 126 hangjongeren onderzocht. Daar kwamen in totaal bijna 65.000 verschillende personen op voor. 1.200 mensen werden nader bestudeerd.

De gemeente hoopt zo de connecties van bekende hangjongeren beter in kaart te brengen.

AP

Eerder dit jaar bleek al uit onderzoek van NRC dat de gemeente de profielen van honderden jongeren had onderzocht. De jongeren waren daar niet over geïnformeerd. Amsterdam zei toen dat de profielen niet inhoudelijk werden bekeken, maar dat alleen de verbanden tussen personen werden onderzocht.

De onderzoeksresultaten zijn niet bij de privacytoezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gemeld. Volgens de toen geldende regels moesten overheden en bedrijven die persoonsgegevens verwerkten wel melden.