In de nabije toekomst zal een gebroken arm er een stuk hipper uitzien met de Osteoid; een nieuw soort lichtgewicht 3D-geprint gips met rasterpatroon dat gebruikt maakt van ultrasone trillingen om zo botbreuken sneller te laten herstellen. De Osteoid is ontworpen door de Turkse industrieel designer Deniz Karashin en heeft recentelijk de A’Design Award gewonnen.
De Osteoid is gevuld met ventilatiegaten om zo jeuk te verminderen en te zorgen dat het niet zo vervelend gaat ruiken. Als het gips elke dag voor twintig minuten gekoppeld wordt aan een systeem met ultrasone trillingen (LIPIS) dan zou het genezingsproces met veertig procent versnellen, zegt Karashin. Het systeem zou er ook voor zorgen dat tachtig procent van de pseudartrose-gevallen (ofwel het niet vastgroeien van botbreuken binnen drie tot zes maanden) ook genezen kan worden.
Volgens Karashin zal de Osteoid: “improve the overall healing experience for broken or fractured limbs by focusing on the patient’s comfort and the amount of time needed for the body to heal itself.” Hij stelt bovendien dat de Osteoid milieuvriendelijk, waterafstotend, dunner en lichter is dan traditioneel gips. Het 3D-gips kan op maat gemaakt worden voor elke individuele patient met behulp van een 3D-scanner. De data wordt dan verstuurd naar modelleringssoftware waar de grootte en de vorm van het gips bepaald kan worden.
De Osteoid is nog in de concept fase maar volgens chirurg Michael Hausman is het vanuit medisch perspectief zeker een levensvatbaar idee: “we know that ultrasound works. There is good evidence, presented most recently in two papers published in the Journal of Bone and Joint Surgery, the leading journal in orthopaedics.” Deze onderzoeken laten zien dat ultrasone trillingen inderdaad gebruikt kunnen worden voor de genezing van scheenbeenbreuken en dat ook het genezingsproces van polsbreuken met deze technologie versneld wordt.