Gerucht: Jawbone stopt met wearables voor consumenten

Verandert Jawbone nu wel of niet van richting? Het is een vraag die ons al even bezig houdt, dankzij diverse geruchten die rond gaan. In mei vorig jaar hoorden we dat het bedrijf zou stoppen met het maken van speakers en zich volledig op wearables zou gaan richten. Jawbone ontkende dit een maand later. In augustus werd gezegd dat het bedrijf te koop zou staan. Maar nu is er een nieuw gerucht: de maker van fitnesstrackers stopt met het maken van wearables voor consumenten.

Deze keer komt het gerucht vanuit TechCrunch, die zegt dat het bevestigd is dat Jawbone het roer om gaat gooien. Volgens anonieme bronnen is het bedrijf in gesprek met haar huidige investeerders, maar ook met mogelijke nieuwe investeerders binnen en buiten de Verenigde Staten. Deze organisaties zouden vooral in een brede medische sector zitten. Of het wat oplevert is een tweede. Jawbone wilde niet reageren.

Andere wereld

Eén ding lijkt wel duidelijk: Jawbone wil zich dus gaan richten op de medische markt. Volgens een van de bronnen is hardware voor consumenten op dit moment een te grote uitdaging voor bedrijven, tenzij je bij de grootste organisaties in dit gebied hoort. Maar: “Er zijn veel dingen die we kunnen leren over de interactie tussen gezondheidszorg en apparaten voor consumenten.” Hier zou dus wel een toekomst zitten.

Ook op financieel gebied zou het volgens die bron een goede stap zijn. Met apparaten voor consumenten verdien je weinig, gemiddeld slechts 30 procent van de totale prijs van het apparaat. Daarnaast moet je ieder jaar een nieuw product uitbrengen en loop je het risico dat mensen het niets vinden. Maar in de medische wereld verdien je veel meer met je apparaat, en dat is voor ieder bedrijf eigenlijk wel interessant. “Het is een geheel andere economische wereld”, aldus de bron.

Problemen

Meer geld zou erg welkom zijn voor Jawbone. In 2015 moest het al 15 procent van zijn werknemers – zestig mensen in totaal – naar huis sturen, wegens een herorganisatie. Dat heeft niet geholpen: vorig jaar lekte er een document waaruit bleek dat het bedrijf een zakenpartner niet op tijd kon betalen.

Financieel gezien gaat het dus steeds slechter met het bedrijf. Wat ook niet helpt, is dat het op de eerder genoemde geruchten na vrij stil is gebleven rondom Jawbone in 2016. Laten we voor de wearablefabrikant hopen dat dit in 2017 anders is.